Kamer trekt extra geld uit voor agrarisch natuurbeheer
De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een voorstel om dit jaar ruim 20 miljoen euro extra uit te trekken voor agrarisch natuurbeheer. Ook werd extra geld voor de uitkoop van boeren goedgekeurd.
De Kamer stemde donderdag over de begroting van het ministerie van Landbouw voor 2024 en over wijzigingsvoorstellen. ChristenUnie, VVD, CDA, GroenLinks-PvdA, SGP en NSC wilden voor dit jaar ruim 20 miljoen euro extra uittrekken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De fracties wilden daarmee een deel van het tekort in de regeling hiervoor oplossen, staat in een toelichting. Verder beogen ze met het amendement ook voor de komende jaren extra geld vrij te spelen.
SGP-Kamerlid Flach deed met succes een poging om het beschikbare budget voor boeren die meedoen aan de ecoregeling van het Europees landbouwbeleid (GLB) op te hogen. Door de hoge animo was er afgelopen jaar te weinig geld om iedere boer het eerder gecommuniceerde bedrag uit te betalen. Flach wil dat dit jaar voorkomen. Zijn voorstel om hiervoor 50 miljoen euro extra vrij te spelen, haalde het. Om dat bedrag indien nodig daadwerkelijk uit te geven, is echter nog wel goedkeuring van de Europese Commissie nodig.
Na het stemmen over de wijzigingsvoorstellen werd ook de gehele landbouwbegroting aanvaard. Adema en Van der Wal plusten recent de landbouwbegroting op met zo’n 3 miljard euro. Daarvan is 850 en 612 miljoen euro bestemd voor het ophogen van de budgetten voor de uitkoopregelingen Lbv-plus en Lbv. Die laatste is inmiddels gesloten voor inschrijving. De Lbv-plus, de uitkoopregeling voor zogenoemde piekbelasters, staat nog wel open; de uiterste inschrijfdatum is verlengd tot 31 december 2024.
Daarnaast gaat er 1,28 miljard euro naar provincies voor ingediende plannen die de natuur moeten verbeteren. Utrecht krijgt hiervan het meeste geld, namelijk 284 miljoen euro. BBB stemde voor de begroting, maar voorvrouw Van der Plas zei in een stemverklaring dat ze tegen het gedeelte van de begroting is waar de 1,28 miljard euro onder valt. Ook de PVV is tegen dit onderdeel.