VS vermoeden Russisch plan voor nucleair ruimtewapen
Rusland ontwikkelt een ruimtewapen om kritieke satellieten van tegenstanders uit te schakelen, aldus de Verenigde Staten.
De VS en hun bondgenoten hangt een „serieuze bedreiging van de nationale veiligheid” boven het hoofd – letterlijk. Althans, uit informatie van Amerikaanse veiligheidsdiensten zou blijken dat Rusland werkt aan een wapen dat vanuit de ruimte communicatie- en spionagesatellieten kan vernietigen. Mogelijk betreft het een soort kernwapen, maar veel is onduidelijk.
Het eerste alarmerende bericht over een „dreiging” werd woensdag op een ongebruikelijke manier naar buiten gebracht door Mike Turner, de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. „Ik verzoek president Biden om alle informatie over deze dreiging openbaar te maken zodat het Congres, de regering en al onze bondgenoten openlijk kunnen meepraten over de benodigde acties om een antwoord te vinden op deze bedreiging”, twitterde de Republikein.
Congresleden hebben de informatie kunnen inzien in een beveiligde ruimte. Daarna hebben diverse ingewijden iets meer informatie gelekt naar diverse Amerikaanse media over de „dreiging”.
„Geen paniek”
Een „geostrategische gamechanger” noemde een Congreslid het nieuwe wapen in de Washington Post. Een ander lid van de inlichtingencommissie, de Democraat Jim Himes, noemt de dreiging weliswaar „serieus”, maar geen reden tot paniek. „Er is nog geen reden om goud in te kopen.” Volgens hem loert het gevaar pas op de langere termijn. De commissie vergaderde er donderdag over.
Een anonieme functionaris zegt in The Washington Post dat Rusland experimenteert met manieren om satellieten te vernietigen door middel van kernexplosies. Nucleaire straling zou de satellieten onklaar kunnen maken. Maar Rusland zou de experimenteerfase nog niet voorbij zijn, benadrukken anderen.
Al in 2021 wekte Rusland beroering, toen het een oude Sovjet-satelliet vernietigde met een vanaf de aarde afgeschoten raket. Maar een in de ruimte gestationeerd wapen –helemaal als het een kernwapen zou zijn– gaat nog een stap verder. Het zogeheten Outer Space Treaty, het Ruimteverdrag uit 1967, verbiedt het plaatsen van kern- of andere wapens in de ruimte. Ook Rusland, of eigenlijk de Sovjet-Unie, heeft dat verdrag geratificeerd, evenals de VS.
Sceptische conservatieve Congresleden klagen dat het nieuws nu naar buiten komt om binnenlands-politieke redenen. Deze week moeten de Congresleden stemmen over voortzetting van een veiligheidswet, die bedoeld is om buitenlandse dreiging tegen te gaan, maar ook het verzamelen van elektronische data van Amerikanen mogelijk maakt. Dat vinden tegenstanders een te grote inbreuk op de privacy.
Het nieuws over de Russische dreiging zou de geesten rijp moeten maken om voor de wet te stemmen, denkt bijvoorbeeld de Republikeinse afgevaardigde Andy Biggs, die op sociale media spreekt van een „bizarre timing”.
Steun Oekraïne
Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vermoedt een ander verband. Hij denkt dat de beschuldigingen aan het adres van zijn land slechts een „truc” zijn van de Amerikaanse regering om het Huis zover te krijgen de steun aan Oekraïne goed te keuren.
De Senaat is deze week akkoord gegaan met steunmaatregelen voor Taiwan, Israël en Oekraïne. Maar het Huis van Afgevaardigden ligt dwars over het pakket, dat voorziet in 60 miljard dollar steun voor Oekraïne. De Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, weigert een stemming hierover op de agenda te zetten. „Het is duidelijk dat Washington probeert het Congres met alle mogelijke middelen over de steun te laten stemmen”, zei Peskov.