Bijna helft CU-leden wil niet met SGP
Ruim 40 procent van de ChristenUnie-leden vindt dat hun kiesvereniging bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar geen gezamenlijke lijst moet vormen met de SGP. Als dat toch gebeurt, zal 8 procent van de leden niet op de ChristenUnie stemmen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de ChristenUnie naar de effecten van samenwerking met de SGP.
Het rapport is opgesteld op verzoek van het landelijk partijbureau van de ChristenUnie. Aanleiding daarvoor was kritiek vanuit de partij op het functioneren en de standpunten van de SGP. Samenwerking zou kiezers weerhouden om op de ChristenUnie te stemmen.
Bijna 50 procent van de CU-leden is wel positief gestemd over het vormen van combinatielijsten met de SGP. Het onderzoek onder de leden is waarschijnlijk niet helemaal representatief, omdat de poll alleen is gestuurd naar degenen van wie het partijbureau de e-mailadressen heeft. Maar omdat bijna 2000 leden meededen, is er volgens onderzoeker Piet van Meijeren wel veel uit af te leiden.
Uit een enquête onder voorzitters en secretarissen van kiesverenigingen, die ook deel uitmaakt van het onderzoek, blijkt dat de helft van de plaatselijke bestuurders imagoverlies vreest door samenwerking met de SGP. Ongeveer de helft van de kiesverenigingen die nu samenwerken met de SGP, denkt dat er zonder de staatkundig gereformeerden geen raadszetel mogelijk is.
In de meeste gemeenten waar nu wordt samengewerkt, is de bereidheid van ChristenUnie-kiesverenigingen om samen te werken groter dan de wens om alleen de verkiezingen in te gaan. Drie van de 50 kiesverenigingen die nu samenwerken, gaan daar volgend jaar niet mee door. In het eerste geval komt dat door opheffing van de SGP-kiesvereniging, in het tweede door de opstelling van de SGP’er in de raad en in het laatste geval is het vrouwenstandpunt van de SGP het breekpunt.
„Dit betekent dat als we deze gegevens generaliseren naar de hele groep van kiesverenigingen, minder dan een op de tien kiesverenigingen niet overweegt om opnieuw met de SGP samen te werken”, zo concludeert onderzoeker Van Meijeren.
Het bestuur van de ChristenUnie heeft met dit rapport in de hand afgelopen maandag besloten de samenwerking met de SGP op lokaal niveau op dezelfde basis voort te zetten. De partij geeft de plaatselijke afdelingen de ruimte om zelf af te wegen of samenwerking al dan niet nuttig en nodig is.
ChristenUnie-leider Rouvoet twijfelde in juni, na de Europese verkiezingen, openlijk aan het nut van samenwerking met de SGP. „Zowel lokaal als Europees stoot de samenwerking met de SGP mensen van ons af”, aldus de partijleider. Hij vroeg zijn partijbestuur de samenwerking te heroverwegen.
Rouvoet is overigens wel blij met de gemaakte afspraken over samenwerking tussen SGP en ChristenUnie, zo zei hij vanmorgen in een reactie. Daarbij benadrukt hij dat elke partij over zijn eigen lijst gaat. Zijn kritiek op samenwerking met de SGP deze zomer betrof niet de lokale samenwerking, maar de Europese, zo voegde hij eraan toe.