Economie
Noorwegen ziet meer risico’s voor aanval op energie-infrastructuur

Noorwegen ziet meer risico’s voor aanvallen op zijn energie-infrastructuur omdat Europa door de oorlog in Oekraïne veel afhankelijker is geworden van olie en gas uit Noorwegen. Dat heeft het hoofd van de Noorse nationale veiligheidsautoriteit gezegd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om cyberaanvallen, maar om fysieke sabotage van energie-installaties.

ANP

Noorwegen is de grootste leverancier geworden van aardgas aan Europa door het wegvallen van Russisch gas als gevolg van de invasie van Oekraïne. „Zodra die afhankelijkheid verder toeneemt, nemen ook de dreigingen en de risico’s toe”, zegt directeur Lars Christian Aamodt van de veiligheidsautoriteit.

De Europese afhankelijkheid van Noorse energie kan nog verder toenemen door de onrust in het Midden-Oosten, stelt Aamodt. Zo kunnen leveringen van gas en olie uit de regio worden geraakt door de aanvallen van Houthi-rebellen op schepen in de Rode Zee.

Het Noorse gas komt onder meer via pijpleidingen in de Noordzee via Nederland naar Europa. Inlichtingendiensten hebben al vaker gewaarschuwd voor Russische sabotage van belangrijke infrastructuur in de Noordzee. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om offshore windmolenparken en onderzeese internetkabels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer