Koken na de oorlog
Titel:
”Drie klassieken”
Auteur: Elizabeth David
Uitgeverij: Pereboom, Bussum, 2004
ISBN 90 7745 521 3
Pagina’s: 520 blz., € 52,50. Toen in Engeland na de oorlog alles op rantsoen was, schreef Elizabeth David haar beroemde kookboeken over de mediterrane en de Franse keuken en ontketende zij met haar aanstekelijke manier van schrijven een ware revolutie. Na alle ontberingen werd de keuken herontdekt. Drie van haar bestsellers zijn nu gebundeld in het lijvige ”Drie klassieken”.
Wat de populaire Britse topkok Jamie Oliver momenteel voor elkaar krijgt, presteerde de Britse Elizabeth David vlak na de oorlog: zij bracht haar landgenoten weer om de tafel en leerde hun het plezier van koken en eten. Omdat zij de mediterrane keuken door en door kende, herinnerden haar gerechten -zelfs als niet alle ingrediënten voorhanden waren- aan lang vervlogen vakanties. Over de recepten lag een vleugje warmte van de zon en ze wees haar lezers op de kleuren en de geuren van het Middellandse-Zeegebied.
”De mediterrane keuken”, ”De Franse landelijke keuken” en ”Zomerse gerechten” zijn te vinden binnen de band van het lijvige ”Drie klassieken”. Culinair recensent Johannes van Dam noemt haar op de cover „de ongekroonde koningin van de kookboekenauteurs.”
Als je ”Drie klassieken” doorbladert, valt voortdurend de eenvoud van de receptuur op. Soms wordt niet eens een ingrediëntenlijst gegeven; als je het recept volgt wordt vanzelf duidelijk wat je nodig hebt.
David doet geen concessies aan de kwaliteit van de producten. „Goed koken is eerlijk, oprecht en eenvoudig. Goed eten bereiden kost altijd moeite, en u moet het zien als liefdevol werk.” De boeken zijn bedoeld voor mensen die plezier hebben in het werk „dat gepaard gaat met het ontvangen van vrienden en het maken van goed eten voor het gezin”, zegt David in het voorwoord van ”De Franse landelijke keuken”.
Davids ideeën zijn verrassend actueel. Zij was het die destijds ingrediënten zoals verse basilicum, pijnboompitten en seizoensgebonden verse groenten introduceerde. Wat je nu wel eens mist en wat Elizabeth David zonder problemen opdist, zijn bijvoorbeeld zes variaties voor gevulde kool. Aan de andere kant waren sommige gerechten toen vanzelfsprekender dan tegenwoordig: ze geeft recepten voor het bereiden van kwartels, patrijzen, snippen en zangvogels en voor het maken van vulling voor een compleet geroosterd lam. Voor de echte liefhebber is er zelfs een recept voor gevulde ganzenhals.
Het boek hoort in de keuken van elke zichzelf respecterende kok, maar is ook toegankelijk voor beginners. Mooi in linnen gebonden en voorzien van echte Elizabeth David-passages.