Haute cuisine voor beginners
Titel:
”Het basiskookboek”
Auteur: Cas Spijkers
Uitgeverij: Tirion, Baarn, 2004
ISBN 90 4390 621 2
Pagina’s: 240
Prijs: € 24,98. Cas Spijkers heeft een praktische visie op koken: als je kiest voor verse ingrediënten van goede kwaliteit en deugdelijke materialen en je niet verkijkt op de planning, is de kans van slagen groot. Beheers je de technieken ook nog, dan is succes gegarandeerd. Voor iedereen die nieuwe recepten wil uitproberen en zijn technieken wil verbeteren, is Spijkers’ ”Basiskookboek” een aanrader.
De bekende voormalige chef-kok van restaurant ”De Swaen” in Oisterwijk laat zijn lezers kennismaken met zeer diverse gerechten. Het Basiskookboek bevat verfijnde recepten voor gekonfijte inktvisringen en cotelette Suisse, maar ook voor erwtensoep en gewone frietjes. Hoewel Spijkers van oorsprong klassiek Frans kookt, zijn de mediterrane en oosterse keuken geen onbekend terrein voor hem. Typisch Hollandse recepten ontbreken evenmin, maar dan wel net even anders, bijvoorbeeld een ”Zeeuwse stamppot met vis en lamsoren”.
Behalve de gebruikelijke indeling in onderwerpen als vlees, vis, groente en pasta is er ook een hoofdstuk ”trendy gerechten”. Hierin komen onder meer wraps en taco’s, sushi en gevulde broodjes aan de orde. Behalve recepten is bij elk hoofdstuk een aantal pagina’s informatie over ingrediënten en technieken opgenomen. Ook bij de recepten staan tips en technieken vermeld. Het braden van een hele kip kan op vele manieren, maar alleen als je begint met de kip op z’n zij in de pan te leggen, zal hij uiteindelijk helemaal gaar en mals worden. Je moet het maar net weten. En wie kookt z’n peulvruchten tegenwoordig in een slaapzak? Volgens Spijkers geeft dat echt de lekkerste smaak.
Klein minpunt is het ontbreken van enige aanduiding van moeilijkheidsgraad bij de recepten, terwijl de verschillen enorm zijn. Witlof met ham en kaas kan iedereen zonder moeite maken. Zelfgemaakte kalfskroketten daarentegen zijn voor veel gevorderden nog een grote uitdaging. De beschrijvingen van de gerechten zijn helder, en juist daarom kan een onervaren kok zich er flink op verkijken. Dit doet echter niets af aan het feit dat iedere kok, beginnend of gevorderd, met dit kookboek bij de hand erin zal slagen vrienden en familie te verrassen met onvervalste haute cuisine.