NCDR geschokt na onderzoek racisme op werkvloer rijksoverheid
De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh reageert geschokt op de resultaten van een enquête over racisme bij de rijksoverheid. „Ik vind het schandalig en het maakt me ook wel een klein beetje boos”, zegt Baldewsingh desgevraagd. „Dit is opnieuw een wake-upcall voor de ambtelijke leiding en vraagt om nader onderzoek.”
Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Binnenlandse Zaken) meldde vrijdag op basis van de enquête onder circa 4500 medewerkers dat één op de tien ambtenaren bij de rijksoverheid het afgelopen jaar te maken had met racisme op de werkvloer. Een ongeveer net zo’n grote groep heeft meegemaakt dat collega’s racistisch waren richting burgers, en 17 procent maakte mee dat een collega racistisch werd bejegend. Ook bleek dat mensen in lagere loonschalen hier vaker mee te maken hadden dan beter betaalde ambtenaren.
Eind 2022 bleek al dat racisme op de werkvloer veel voorkomt op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar aanleiding daarvan liet Van Huffelen onderzoek doen naar de hele landelijke overheid. In totaal werken ongeveer 140.000 ambtenaren bij de rijksoverheid.
„Ik ben verrast dat de percentages zo hoog zijn”, reageert Baldewsingh. „De rijksoverheid heeft een voorbeeldfunctie; in onze organisatie mag dit eigenlijk niet gebeuren.” Ook denkt de NCDR dat de rijksoverheid hier niet uniek in is. „Dit is een maatschappelijk probleem. Als het al zo erg is bij de overheid, hoe zal het dan in het bedrijfsleven zijn?”
Net als na het onderzoek bij BuZa dringt hij nu opnieuw aan op een breder onderzoek naar racisme en discriminatie per ministerie. Ook vindt hij dat er verder geanalyseerd moet worden in welke segmenten van de organisatie het probleem zich voordoet en moet er een stappenplan met oplossingen komen.
En dat moet meer zijn dan bijvoorbeeld een diversiteitstraining voor leidinggevenden. „Daar red je het niet alleen mee. Het is een belangrijk onderdeel, maar dit is een diepgeworteld probleem dat vraagt om maatregelen die in samenhang geïmplementeerd worden.” De nationaal coördinator wil hier graag met de ambtelijke leiding verder over nadenken. „We moeten dit goed tot ons door laten dringen. Als we dit probleem per departement onderzoeken, kunnen we ook op maat gesneden interventies nemen.”