Buitenland
Poetin: Alleen als Polen Rusland aanvalt, valt Rusland Polen aan

Alleen als Polen Rusland aanvalt, zal Rusland Polen aanvallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Letland. Dat antwoordt de Russische president Vladimir Poetin tegen de Amerikaanse interviewer Tucker Carlson, die naar Moskou afreisde om Poetin te interviewen.

ANP

Volgens Poetin heeft Rusland „simpelweg geen enkel belang” bij uitbreiding van de oorlog in Oekraïne. Op de vraag of hij zich een scenario kan inbeelden waarbij Russische troepen naar Polen worden gestuurd, antwoordde Poetin: „Slechts in één geval, als Polen Rusland aanvalt.” Een andere mogelijkheid is volgens hem „absoluut uitgesloten”. Poetin zei ook dat het beter is dat de Amerikanen met de Russen over Oekraïne onderhandelen, dan dat ze wapens aan Oekraïne leveren.

Volgens de Russische president kan Rusland in Oekraïne niet verslagen worden en moet NAVO Ruslands territoriale winsten accepteren. „Een strategische nederlaag” voor Rusland gaat „nooit gebeuren”, aldus Poetin.

Carlson zei voorafgaand aan het interview de Russische president te willen spreken, omdat hij vindt dat het Amerikaanse kijkerspubliek het Russische perspectief op de oorlog in Oekraïne onvoldoende begrijpt.

Carlson heeft een aanzienlijk kijkerspubliek, maar is ook een omstreden figuur. Hij was jarenlang te zien op de rechtse zender Fox News. Sinds vorig jaar publiceert Carlson zijn interviews online.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer