Economie

Top bouwconcern Dragados stapt op

„Verrast, maar niet bezorgd”, hield Hollandsche Beton Groep (HBG) vrijdag moedig vol. De wisseling in de top bij de kersverse Spaanse moeder Dragados en de machtsgreep van concurrent ACS die daaraan voorafging, kwamen als een donderslag bij heldere hemel op het hoofdkantoor in Rijswijk over. Analisten sluiten niet uit dat HBG de speelbal wordt van de Spaanse furie.

ANP
19 April 2002 21:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:32
SAN SEBASTIAN DE LOS REYES - Het hoofdkantoor van het Spaanse bouwconcern Dragados in San Sebastián de los Reyes, net buiten Madrid. De kersverse moeder van de Nederlandse bouwer HBG zit in de problemen nu concurrent ACS ruim 23 procent van de aandelen Dr
SAN SEBASTIAN DE LOS REYES - Het hoofdkantoor van het Spaanse bouwconcern Dragados in San Sebastián de los Reyes, net buiten Madrid. De kersverse moeder van de Nederlandse bouwer HBG zit in de problemen nu concurrent ACS ruim 23 procent van de aandelen Dr

Donderdag nam het Spaanse bouwconcern Actividades de Construcción y Servicios een belang van bijna een kwart (23,5 procent) in branchegenoot Dragados. ACS kocht dat belang voor 900 miljoen euro van de Banco Santander Central Hispano (BSCH). ACS betaalde grif voor het aandeel, getuige de premie van bijna 60 procent op de koers. De vijfde bouwer van Spanje zei de deelneming in Dragados als een „strategische investering” te beschouwen, en niet als een eerste aanzet tot een overname.

Vrijdag stapte bestuursvoorzitter Santiago Foncillas van Dragados op en nam in zijn kielzog zes andere bestuurders mee. Dat gebeurde tijdens de aandeelhoudersvergadering, waarop Foncillas juist wilde pronken met zijn nieuwe aanwinst: het grootste bouwconcern van Nederland, dat kort daarvoor voor 756 miljoen euro was ingelijfd.

Het nieuwe bestuur van vijftien personen kreeg prompt een geheel ander gezicht. Het gaat bestaan uit zeven afgevaardigden van ACS, drie van de Banco Santander en twee van HBG. Die laatste twee zijn oud-topman C. J. Reigersman en de voormalige voorzitter van de raad van commissarissen A. Loudon.

HBG moest alles gelaten over zich heen laten gaan. Het concern wilde niet ingaan op de vraag of ACS bij Dragados een coup heeft gepleegd. „Het is altijd plezierig dat een belangrijke aandeelhouder weet heeft van de branche”, liet een woordvoerder weten. De nieuwe verhoudingen hebben volgens hem geen gevolgen voor het fusieproces. „Vooralsnog gaan we op de ingeslagen weg voort.”

Analisten daarentegen zagen het optreden van ACS niet anders dan als een machtsgreep. Met het belang van 23,5 procent zou de bouwer Dragados voor een voldongen feit willen plaatsen, temeer omdat Foncillas de aandeelhoudersvergadering van vrijdag had willen gebruiken om een beschermingswal op te werpen tegen vijandige overnames.

ACS en Dragados hadden al eerder gesproken over een fusie. De laatste studie naar een samensmelting dateert van vorig jaar. Een combinatie zou op dit moment de op twee na grootste bouwonderneming van Europa opleveren.

Beurshandelaren sluiten niet uit dat HBG speelbal wordt in het machtsspel. Ook Madrid weet van de Hollandse baggeroorlog en kent de wereldspelers die daaraan meedoen. Zelfs het scenario dat ACS de baggercombinatie van HBG met Ballast Nedam als wisselgeld zou kunnen gebruiken om de dure aankoop van Dragados financieel rond te krijgen, achten zij mogelijk.

HBG zit samen met Ballast Nedam in de lucratieve bagger. Ballast Nedam weet nog niet of dat zo blijft. Het bedrijf kan de hele baggercombi kopen en heeft nog tot 5 augustus de tijd om daarover te beslissen. „De ontwikkelingen rond deze nieuwe overname nemen we mee in onze overwegingen”, aldus een woordvoerder.

Bestuursvoorzitter R. Kottman van Ballast Nedam maakte, nog voordat Dragados een prooi werd van concurrent ACS, onomwonden duidelijk dat zijn bedrijf greep wil houden op de toekomst van de bagger. „We bekijken nauwkeurig onze positie. Het is een gevoelig dossier. Want het baggerbedrijf is zo gezond, zo mooi. Een goudklompje.”

HBG-bestuurder Reigersman houdt vol dat Ballast geen enkele reden heeft om te twijfelen aan de toekomst van het gezamenlijke baggerbedrijf. HBG gaat er ook niet van uit dat ACS de Rijswijkse Dragados-aanwinst zal doorverkopen om zo een deel van de overname te financieren. HBG noemt dat „geen logisch scenario.”

HBG is de grootste bouwer van Nederland. Er werken 19.000 mensen, van wie 3250 in Nederland. Het bouwconcern ACS heeft 27.000 mensen in dienst en is goed voor een jaaromzet van ongeveer 3 miljard euro.

De opmerkelijkste persoon bij ACS is zijn eerste man, Florentino Pérez. De steenrijke Spanjaard is tevens voorzitter van de voetbalclub Real Madrid. Daar baarde hij de afgelopen seizoenen opzien door voor astronomische bedragen de voetbalsterren Figo en Zidane naar de ”Koninklijke” te halen. Tevens saneerde hij de torenhoge schuld van de club.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer