Binnenland

OM eist levenslang voor liquidatie van crimineel Robert Sengers

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange celstraf geëist voor de liquidatie van de Eindhovense crimineel Robert Sengers in 2004 in het Brabantse Esbeek. Johan S. (62) zou hem met meerdere kogels doodgeschoten hebben. Bewijs daarvoor kon eerder niet gevonden worden.

ANP
6 February 2024 12:04Gewijzigd op 6 February 2024 15:26

S. werd in 2018 in zijn cel aangehouden nadat de cold case was heropend. De zaak kreeg ook aandacht in opsporingsprogramma’s op televisie.

Sengers werd op 8 september 2004 in zijn auto doodgeschoten op een parkeerplaats bij een restaurant in Esbeek. De crimineel was bij de politie bekend om drugshandel. Hij zou zijn gewaarschuwd dat zijn naam op een dodenlijst stond. Sengers woonde in Neerpelt (België) in de villawijk waar ook de vermoorde criminelen Sam Klepper, John Mieremet en Marco Eijk woonden.

Kort na de moord op Sengers zagen getuigen iemand wegrijden op een scooter. Een paar dagen later werd een à twee kilometer verderop in de berm een scooter gevonden. Op de handvatten zaten schotresten en DNA. Er volgden verschillende onderzoeken naar de DNA-sporen. Eerder leverde dat niets op, maar door verbeterde technieken bij het Nederlands Forensisch Instituut kwam er in 2019 toch een vermoedelijke match met S.

De verdachte wilde in de rechtszaal in Breda niets verklaren. „Houd mij er maar lekker buiten”, zei hij. S. heeft al een behoorlijk strafblad. Zo is hij veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op xtc-maker Mohamed Yaacoubi in 2002. Die behoorde volgens getuigen tot de criminele contacten van Sengers.

Uit verklaringen van getuigen, onder wie de ex-vriendin van S., bleek dat Yaacoubi eigenlijk niet degene was die dood moest. S. zou de eerste moord hebben verprutst en zijn schuld hebben afbetaald met de tweede moord. Wie hem die opdracht heeft gegeven, blijft volgens het OM onduidelijk.

Volgens de verdediging hebben de twee getuigen zelf aannames gemaakt en conclusies getrokken. S. zou namelijk nooit Sengers’ naam hebben genoemd of het over een tweede liquidatie hebben gehad. Bovendien is het oude DNA volgens de advocaten niet geschikt als bewijs. Zij vinden dat S. moet worden vrijgesproken.

De uitspraak staat voorlopig gepland op 20 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer