Binnenland
Boeren willen petitie aanbieden op provinciehuis Noord-Brabant

Brabantse boeren gaan vrijdag naar het provinciehuis. Ze willen rond het middaguur een petitie aanbieden aan gedeputeerde Marc Oudenhoven voor agrarische ontwikkeling, aldus zijn woordvoerder.

ANP

Het Brabants Dagblad meldde dat de actie een initiatief is van ZTO-afdeling Hart van Brabant en dat de boeren met de gedeputeerde willen praten over de doelen die ze van bovenaf krijgen opgelegd. Eerder deze week voerden boeren actie bij onder meer de provinciehuizen in Gelderland en Overijssel.

De provincies Utrecht en Noord-Holland hebben tot dusver geen signalen of verzoeken gekregen van boeren die naar het provinciehuis willen komen. Ook een actie van boeren bij het provinciehuis in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg ligt niet voor de hand, zegt de Zeeuwse BBB-voorman en landbouwer Kees Hanse. „De boeren hebben een goed gevoel bij de Zeeuwse politiek, althans op dit moment”, zegt Hanse. „De aandacht is nu gericht op acties op de grens van Nederland en België.”

Ook in Zuid-Holland hebben zich volgens een woordvoerster nog geen demonstranten gemeld. „We houden wel de omgeving van het provinciehuis in de gaten.” De woordvoerder van de commissaris van de Koning in Friesland heeft ook nog niets van mogelijke actievoerders vernomen. „Maar het is niet altijd zo dat ze zich netjes aankondigen, soms hoor je getoeter en staat er ineens een colonne voor de deur.”

Protesterende boeren blokkeerden vrijdagochtend grensovergangen met België. Door de demonstraties waren de A67, de A16 en A4 in beide richtingen dicht. Rijkswaterstaat adviseerde automobilisten die naar België moesten om de rit uit te stellen. Donderdag liep een protest bij de EU-top in Brussel uit de hand. Ook in andere Europese landen protesteren boeren tegen Europese regelgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer