Shell ziet jaarwinst halveren na record in 2022
Olie- en gasconcern Shell heeft vorig jaar de winst zien halveren in vergelijking met 2022. In dat jaar zette het Britse bedrijf nog een recordwinst in de boeken dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Maar de prijzen van olie en met name aardgas lagen vorig jaar weer aanzienlijk lager, wat dus druk zette op de winstgevendheid.
Volgens Shell bedroeg de nettowinst 19,4 miljard dollar. In het jaar daarvoor boekte Shell nog een recordwinst van meer dan 42 miljard dollar. Dat komt neer op een winstdaling van 54 procent. De totale omzet kwam vorig jaar uit op meer dan 323 miljard dollar. Dat was nog ruim 386 miljard dollar in het voorgaande jaar.
Shell kondigde verder aan in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Ook wordt het dividend verhoogd. In een toelichting zei topman Wael Sawan, die sinds begin vorig jaar aan het hoofd staat van Shell, dat het bedrijf vorig jaar in totaal 23 miljard dollar heeft uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen.
Milieudefensie reageert furieus op de mededeling dat er weer meer geld naar de aandeelhouders gaat. „De winst lijkt gehalveerd, maar deze is afgezien van afgelopen jaar sinds 2011 nog nooit zo groot geweest. Terwijl mensen ook in Nederland moeite hebben om rond te komen, verdienen de Shells, Exxons en Totals nog steeds aan het veroorzaken van de klimaatcrisis”, zegt de milieuorganisatie. De topman van Shell trapt in de ogen van Milieudefensie ook „nog steeds op de rem als het gaat om duurzame investeringen en lanceert ondertussen grote nieuwe fossiele projecten in bijvoorbeeld Brazilië en de Golf van Mexico”.
Sawan is bezig in de kosten te snijden bij Shell om zo de prestaties te verbeteren en beter de concurrentie aan te kunnen gaan met grote Amerikaanse olieproducenten. Zo gaan banen verloren bij de tak voor groene energie. Ook bekijkt Shell minder presterende onderdelen, voor bijvoorbeeld een mogelijke verkoop.
De topman stelt dan ook dat in 2024 door zal worden gegaan met het „versimpelen” van de organisatie. Daarmee lijkt hij te hinten op meer banenverlies. Momenteel telt Shell wereldwijd meer dan 90.000 werknemers in ruim zeventig landen.
Shell is het eerste grote oliebedrijf dat met cijfers over 2023 komt. Vrijdag brengen de grote Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron resultaten naar buiten. Het Britse BP en het Franse TotalEnergies melden volgende week cijfers.