Commissaris Klijnsma: dierbare gemeenten, jullie zijn aan zet
„Dierbare gemeenten, jullie zijn nu allemaal aan zet bij het zoeken naar opvangplekken. Het kan niet zo zijn dat een gemeente wegkijkt en zegt: hier kan niets.” Die boodschap geeft Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, de dag voordat de spreidingswet ingaat. Klijnsma vertegenwoordigt de commissarissen van de Koning aan de zogeheten Landelijke regietafel Migratie en Integratie. Door de spreidingswet is duidelijk voor hoeveel opvangplekken gemeenten moeten zorgen. En dat maakt het volgens Klijnsma in heel Nederland een stuk makkelijker om bestuurders aan te spreken.
Vrijdag overlegt ze met de burgemeesters in Drenthe. „Tot nu toe konden we niet zeggen dat een gemeente wat harder moest lopen, nu wel. Iedereen weet precies hoeveel mensen er moeten worden opgevangen.”
Drenthe zit bij de opvang overigens eigenlijk al „boven de norm”, stelt de commissaris. De provincie helpt regelmatig om de drukte bij het nabijgelegen aanmeldcentrum Ter Apel te verminderen. In Assen (Expo Hal) is bijvoorbeeld een ‘wachtkamer’ met plaats voor vijfhonderd asielzoekers. Klijnsma roemt onder meer Assen, Hoogeveen, Emmen en Coevorden, maar sommige kleinere Drentse gemeenten ziet ze graag „een stapje meer doen”.
Zij streeft ernaar om maatwerk te leveren. Bijvoorbeeld door minderjarige asielzoekers onder te brengen waar onderwijsinstellingen zitten. Gemeenten met veel sociale huurwoningen zijn geschikter voor statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning.
De voormalig staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het vanzelfsprekend dat gemeenten nu aan de slag gaan om de opvangplekken te realiseren. „Dit is de wet en die voeren wij uit. Ook wethouders moeten zich daaraan houden, zo is onze rechtsstaat. Je kunt niet op een onderdeel zeggen: dit doe ik niet.”
Provinciale Staten in Drenthe riepen gemeenten en andere provincies eerder op verantwoordelijkheid te nemen in het humaan opvangen van vluchtelingen en asielzoekers. „Het kan niet zo zijn dat er slechts een paar gemeenten, vooral in de provincies Groningen en Drenthe, zeggen: kom maar op, we kunnen Ter Apel niet alleen laten”, aldus Klijnsma in december.