Gemeente Overbetuwe wil meedoen bij besluiten na Railterminal
De gemeente Overbetuwe wil betrokken worden bij een nieuwe invulling van het gebied waar eigenlijk de Railterminal Gelderland (RTG) zou komen. Dat zeiden wethouder Wijnte Hol en gemeenteraadslid Luca Consoli tegen Gelderse Statenleden bij een vergadering in het provinciehuis in Arnhem. Hol is „verrast” over het door de provincie geopperde idee van een spooremplacement, een soort parkeerterrein voor treinen, op de grond die naar verwachting vrijkomt.
De RTG, een laad- en losplaats voor containers waar in Gelderland al jaren over wordt gesproken, lijkt er definitief niet te komen. Er meldde zich geen bedrijf dat de terminal wil bouwen en in de Provinciale Staten tekent zich een meerderheid af voor het definitief stoppen van het miljoenenproject.
Gedeputeerde Staten hebben al een suggestie gedaan voor een nieuw plan voor de vrijgekomen grond. Door het verplaatsen van een spooremplacement van Arnhem naar het gebied waar de terminal zou komen, kunnen volgens GS op de vrijgekomen grond in Arnhem zo’n 10.000 woningen worden gebouwd. Wethouder Hol van Overbetuwe was over dit idee niet geïnformeerd, zei hij woensdag tegen de Staten. Hij is „verrast, maar ook benieuwd”. De wethouder laat weten dat de gemeente openstaat voor praten over het plan, omdat de hele regio volgens hem moet bijdragen aan het bouwen van meer woningen.
De gemeenteraad van Overbetuwe sloeg woensdag een kritischer toon aan. Raadslid Luca Consoli van het CDA Overbetuwe zei namens alle fracties uit de raad dat het „onzalige plan” voor de Railterminal „veel te laat” is afgeblazen. Hij benadrukte dat het tijd wordt om de gemeente bij de besluitvorming over een nieuw plan voor het terrein te betrekken, iets wat tot dusver volgens hem nog niet is gebeurd. „Echte samenwerking moet wel van twee kanten komen”, zei Consoli. „Maak gebruik van ons.”
Provinciale Staten spreken woensdag over het eindigen van het project en wat er met het geld dat vrijkomt moet gebeuren. De provincie had 55,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het project. Naar schatting is daarvan 15 tot 20 miljoen al uitgegeven of gereserveerd.
De provincie blokkeerde tot dusver het verplaatsen van het spooremplacement naar de locatie waar de RTG zou komen. Het enige wat het college nu suggereert, is die blokkade eraf te halen, benadrukte gedeputeerde Helga Witjes (VVD) woensdag nogmaals. „Het is helemaal niet zeker dat het hier gaat komen, er zijn ook nog andere locaties in beeld.”