Buitenland

Nigeria dreigt met interventie in Togo

Nigeria zal al het mogelijke doen om vrede in West-Afrika tot stand te brengen. Femi Fani-Kayode, een woordvoerder van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, heeft dit maandag gezegd in antwoord op vragen over een mogelijke reactie op de ontwikkelingen in Togo.

AP
15 February 2005 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Faure Gnassingbé, zoon van de onlangs overleden president van Togo, Gnassingbé Eyadema, liet zich vorige week door het leger naar voren schuiven en tot president benoemen.

„Wij zullen alles doen wat nodig is, niet alleen om de territoriale integriteit van onze natie te beschermen, maar ook om te zorgen voor vrede, democratie en stabiliteit in de West-Afrikaanse subregio”, zei Fani-Kayode.

Obasanjo heeft het voortouw genomen bij pogingen van West-Afrikaanse leiders om Gnassingbé ertoe te bewegen alsnog de grondwet te respecteren. Bij de benoeming van Gnassingbé is de grondwet genegeerd, die voorschrijft dat in het geval van het overlijden van een president de parlementsvoorzitter tot interim-president wordt benoemd.

Fani-Kayode wilde niet zeggen of dit betekent dat Nigeria of de Economische Gemeenschap van West-Afrika (Ecowas) of een ander internationaal orgaan overweegt militairen naar Togo te sturen. Hij herhaalde een waarschuwing aan Togo om de grote Nigeriaanse gemeenschap in het land niet tot slachtoffer te maken. „Wij zouden zeker niet werkloos toezien als onze burgers zouden worden gedood of vervolgd of als hun op andere wijze schade zou worden berokkend.”

De verkapte staatsgreep in Togo werd eerder al fel veroordeeld door de Ecowas, die eiste dat Togo de grondwetswijziging terugdraait. Een woordvoerster van de gemeenschap in het Nigeriaanse Abuja, Adrienne Diop, zei maandag dat er voor morgen een antwoord van Togo wordt verwacht. Diop noemde als sanctiemogelijkheden uitzetting uit Ecowas, handelssancties en uiteindelijk, „als laatste optie”, militaire interventie.

In de Togolese hoofdstad Lomé was het maandag opnieuw onrustig. De Togolese minister van Binnenlandse Zaken, Akila Esso-Boko, zei dat een demonstrant was gedood toen hij probeerde het vuurwapen van een agent af te pakken. De Togolese autoriteiten meldden eerder drie doden, zodat het officiële dodencijfer opliep tot vier.

Oppositieleiders zeiden dat veiligheidstroepen maandag elf mensen hadden gedood. De oppositie hield het eerder op zeven doden, zodat het totaalaantal doden volgens de oppositie steeg tot achttien. Daarnaast zijn er tientallen gewonden gevallen.

Groepen actievoerders blokkeerden wegen en intimideerden inwoners van de stad. De oppositie riep op tot een algemene staking uit protest tegen de benoeming van Gnassingbé. De staking werd uitgeroepen als dag van rouw voor degenen die bij de onlusten van zaterdag de dood vonden. De oppositie is onder Eyadema’s bewind 38 jaar lang onderdrukt en heeft gezworen de zoon van de dictator af te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer