Binnenlandexplosie rotterdam
Christelijk inloophuis in Rotterdam-Zuid: „we willen de getroffenen graag helpen”

Ze zijn wel wat gewend Rotterdam-Zuid. Maar de explosie die ze maandagavond hoorden, ging alle perken te buiten. „De ramen van ons flatje trilden in hun sponningen”, vertelt Elwin Dekker, pionier bij ZuidRijk, een christelijk inloophuis in de buurt.

De schade aan de garageboxen en appartementencomplex is enorm. beeld ANP, Josh Walet
De schade aan de garageboxen en appartementencomplex is enorm. beeld ANP, Josh Walet

De brand aan de Schammenkamp brak maandagavond uit, nadat er een enorme explosie plaatsvond in een auto in een garagebox. Daarbij raakten twee mensen gewond. Een van hen werd met bank en al uit zijn woning geblazen.

Door de explosie brak er brand uit in meerdere woningen. Het vuur is inmiddels geblust, liet de brandweer dinsdagochtend weten. Het zoeken is nu naar drie mensen die als vermist zijn opgegeven. „Er moet rekening mee worden gehouden dat ze onder het puin liggen”, zegt een woordvoerder. Over de oorzaak van de ontploffing kan de politie nog niets te zeggen. De schade is enorm. Tientallen mensen kunnen voorlopig hun woning niet meer in.

Toen Dekker de explosie gisteravond hoorde, voelde hij direct dat er iets niet in de haak was. „We horen hier eigenlijk iedere avond explosies. Soms is het gewoon vuurwerk, soms een portiek dat opgeblazen wordt. Maar deze knal was echt van andere orde.” Toen Dekker daarna een tijdlang een Defensiehelikopter boven de wijk hoorde cirkelen, wist hij dat er iets goed mis was.

20060133.JPG
Elwin Dekker, pionier bij Zuidrijk. beeld Elwin Dekker

Een kijkje nam hij niet bij de brand. „Ik ben bewust op afstand gebleven. Er is zoveel criminaliteit hier, je weet niet wat er allemaal gebeurt na zo’n explosie. En ik hoef ook niet met m’n neus vooraan te staan.” Volgens de pionier werd de wijk bewaard voor een nog grotere ramp. „Vlak in de buurt van de explosie is een vuurwerkopslag. Daar ligt 5000 kilo vuurwerk. Dit had nog veel erger kunnen aflopen.”

De gebeurtenis heeft veel impact op de wijk, zegt Dekker. „Bezoekers van het inloophuis wonen in de straten daaromheen. „Elke dinsdag hebben we een inloopmoment. Ik verwacht dat het erg druk word en dat het maar over één ding zal gaan.” Sowieso is veiligheid een groot thema voor de buurtbewoners, merkt Dekker tijdens zijn gesprekken. „Op den duur raak je gewend aan al die knallen, maar mensen zijn wel echt bang.”

Verschilletje

Met diverse organisaties overlegde hij maandagavond of ZuidRijk direct na de ramp nog wat kon betekenen. Maar er was al onderdak geregeld in hotels. Voor de komende dagen verwacht de pionier een drukke periode. „We willen de getroffenen graag helpen. Bijvoorbeeld door maaltijden te koken of kleding te geven.” Met de diaconie van de Bethelkerk (gereformeerde gemeente Rotterdam-Zuidwijk) had hij al contact over mogelijke financiële hulp. „Sommige buurtbewoners zijn alles kwijt. Veel huizen zijn onbewoonbaar verklaard. We moeten doen wat we kunnen.”

Samen met zijn vrouw Rianne woont Dekker sinds december vorig jaar ‘op’ Zuid. De overgang van het Zeeuwse platteland naar de Rotterdamse wijk typeert de pionier als „best een verschilletje”. Hij woont net als de rest van de wijkbewoners „in een oud flatje”. „We begeven ons onder de mensen die we bedienen. We doen boodschappen op dezelfde plek als zij en wonen in hun buurt. Zo proberen we in contact te komen en ze te vertellen over Jezus.”

Aankomende vrijdag organiseert het inloophuis een interkerkelijke gebedswandeling door de wijk. Deelnemers gaan dan in tweetallen uiteen, wandelend door en biddend voor de wijk. „Dit stadsdeel heeft ons gebed nodig. Niet alleen nu, maar altijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer