Buitenland
EU-raadsvoorzitter Michel toch maar geen kandidaat EU-verkiezing

De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, doet bij nader inzien niet mee aan de Europese verkiezingen in juni. In januari kondigde hij dat verrassend aan. Hij zou dan mogelijk eerder opstappen als voorzitter, maar hij heeft zich bedacht en blijft zoals gepland aan tot eind november.

ANP

De aankondiging van zijn vertrek kwam Michel op bijtende kritiek te staan. Hij zou hoogstwaarschijnlijk in juli aantreden als Europarlementariër, waardoor in principe de Hongaarse premier Viktor Orbán voor hem zou moeten inspringen als voorzitter van de Europese Raad. Orbán zou onder meer EU-toppen moeten leiden, terwijl het gros van de lidstaten hem vooral als dwarsligger ziet.

Op Facebook zegt Michel geschrokken te zijn van de negatieve reacties en dat hij is gaan vrezen dat zijn beslissing „een controverse ontketent en schade toebrengt aan de Europese Raad en het hele Europese project”. Michel spreekt van „kwetsende opmerkingen”. Daarom ziet hij maar af van zijn plan.

De 48-jarige Franstalige Belg is sinds 2019 voorzitter van de Europese Raad, de raad van staatshoofden of regeringsleiders van de Europese Unie. Die raad komt als Europese top minstens tweemaal per jaar bijeen, maar de laatste jaren veel vaker.

Michel doet zijn aankondiging aan de vooravond van een ingelaste EU-top die bedoeld is om ook Hongarije achter extra geld voor Oekraïne te krijgen. Daar zal het volgens EU-diplomaten hard tegen hard gaan.

Michel is van de Waalse liberale Mouvement Réformateur (MR - Hervormingsbeweging). Hij maakt deel uit van een kleine politieke dynastie, waartoe ook zijn vader Louis en broer Mathieu behoren. Louis was Belgisch minister en Eurocommissaris, Mathieu is staatssecretaris.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer