Binnenland
Zuid-Holland laat alle damherten Hoeksche Waard alsnog afschieten

De provincie Zuid-Holland heeft besloten de tientallen damherten die in de Hoeksche Waard rondlopen alsnog te laten afschieten. Zuid-Holland wilde dat in 2020 al doen, maar de rechter bepaalde na beroep van twee dierenrechtenorganisaties dat het besluit beter onderbouwd moest worden. De provincie liet daarop onderzoek doen naar alle mogelijkheden om de populatie damherten zo goed mogelijk te beheren.

ANP

„Het advies uit het rapport onderschrijft ons eerder genomen besluit om de populatie te reduceren tot 0 door middel van afschot”, aldus het provinciebestuur. Volgens Zuid-Holland lopen er zo’n veertig damherten rond in de gemeente Hoeksche Waard, dat een groot landbouw- en natuurgebied heeft. „Met deze omvang dreigt de kudde zich snel te vermenigvuldigen.”

De herten vormen volgens de provincie een bedreiging voor de biodiversiteit, richten schade aan de landbouw aan en zouden de verkeersveiligheid in gevaar brengen. „Er is dan ook brede consensus dat beheer noodzakelijk is”, zegt Zuid-Holland, dat stelt dat het afschieten van de dieren „de enige optie” is. Er is ook gekeken naar mogelijkheden om de dieren naar een andere plek te verplaatsen of anticonceptie toe te passen, maar dit is volgens de onderzoekers niet haalbaar.

Damherten kwamen van nature niet voor in dit gebied. Een kleine 25 jaar geleden is hier echter wel een populatie ontstaan, vermoedelijk nadat enkele dieren uit omliggende hertenkampen waren ontsnapt.

Zuid-Holland vindt dat de Hoeksche Waard geen leefgebied is voor de damherten. Alleen het noordelijk deel van de Zuid-Hollandse duinen is daarvoor aangewezen. „Zuid-Holland is een provincie waar mens, dier, natuur en bedrijven op weinig ruimte ieder een plek zoeken. Die zoektocht naar balans is soms ingewikkeld en vol tegenstrijdige belangen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat in dit geval helaas geen evenwicht kan ontstaan zonder actief ingrijpen.”

Binnen vijf jaar moeten alle damherten in de Hoeksche Waard zijn afgeschoten. „Er wordt alles aan gedaan om onnodig lijden en stress bij de herten te vermijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer