Romantiek in revolutionair Frankrijk
Revoluties zijn van alle tijden: groepen mensen die de regering willen afzetten en de macht overnemen. De nieuwe roman ”Het geheim van de lavendel” van de Amerikaanse schrijfster Arlem Hawks speelt zich af midden in zo’n revolutie: die van Frankrijk tussen 1789 en 1799.
Burgers trekken massaal naar Parijs om de koning af te zetten en de macht van de kerk in te perken. Hoofdpersoon Gilles Étienne woont en werkt ver weg in Marseille. Hij gelooft in de revolutie, maar blijft voorlopig in de zeepfabriek werken om zijn droom om arts te worden te verwezenlijken. Caroline Daubien, overtuigd monarchist, komt juist vanuit Parijs naar Marseille. Een romantische relatie tussen de twee is uiteraard onmogelijk. Als Gilles ontdekt dat Caroline een priester verbergt, zet hij zich toch in om hen te redden.
De roman laat zien hoe politieke ideeën in Frankrijk konden uitgroeien tot een revolutionaire beweging, die uiteindelijk zou leiden tot het ontstaan van een Republiek.
Midden in deze chaos ontstaat er toch een romantische relatie tussen twee mensen die politiek gezien elkaars tegenstanders zijn. Het boek schetst op een realistische manier de tijdgeest en de heersende mentaliteit van arbeiders en burgers, verraders en oproerkraaiers. Het laat zien hoe moeilijk het voor eenvoudige, arme burgers was om het hoofd boven water te houden. De romantiek tussen Gilles en Caroline is behoorlijk zoetig, maar dit doet niets af van de mooie historische setting van de roman.
Boekgegevens
”Het geheim van de lavendel”, Arlem Hawks; uitg. KokBoekencentrum; 382 blz.; € 22,99