Vrachtvervoer Suezkanaal met helft gedaald sinds Houthi-aanvallen
Het vrachtvervoer door het Suezkanaal is met bijna de helft gedaald sinds de aanvallen door de Houthi-rebellen op schepen begonnen. Dat meldt UNCTAD, de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling. De VN-organisatie waarschuwt voor de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor de inflatie, voedselvoorziening en uitstoot van broeikasgassen.
Rederijen moeten veel schepen omleiden sinds de door Iran gesteunde Houthi-beweging schepen begon aan te vallen om naar eigen zeggen de Palestijnen in Gaza te steunen. UNCTAD maakt zich grote zorgen over de situatie. Eerder werd de olie- en graanexport uit Oekraïne verstoord door de oorlog met Rusland. En het Panamakanaal kampt met zo’n laag waterpeil als gevolg van droogte dat de scheepvaart daar met ruim 60 procent afnam ten opzichte van twee jaar geleden.
Het Suezkanaal verwerkt 12 tot 15 procent van de wereldhandel en 25 tot 30 procent van het containervervoer. Het containervervoer door het kanaal daalde deze maand met 82 procent ten opzichte van begin december, terwijl de daling voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) nog groter was. De daling voor droge bulk was kleiner, waardoor de totale afname op 45 procent uitkwam.
Volgens UNCTAD kan het nog wel enige tijd duren voordat consumenten de effecten zullen merken van de hogere vrachtprijzen.