„WOZ-waarde stijgt zo’n 50 procent”
De huizen in Nederland zullen voor de gemeentelijke aanslag onroerendzaakbelasting (OZB) gemiddeld 50 procent hoger getaxeerd zijn dan in de vorige waarderingsronde. Dat verwacht een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.
De eerste gemeenten hebben afgelopen weken de OZB–aanslagen de deur uitgedaan. De aanslag is gebaseerd op de nieuwe zogenoemde WOZ–waarde van het huis. Peiljaar voor de waardebepaling is 2003. In de vorige taxatieronde was de huizenmarkt van 1999 het uitgangspunt. Omdat de huizenprijzen tussen 1999 en 2003 „bijzonder fors” zijn gestegen, rekent Eigen Huis op een landelijke stijging van de WOZ–waardering van gemiddeld 50 procent.
De schatting van Eigen Huis klopt volgens T. Jacobs van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wel. Afgelopen najaar is door de Waarderingskamer, die toezicht houdt op deze belastingregels, ook een stijging van gemiddeld 50 procent becijferd. De gemeenten Deventer (71 procent) en Oostzaan (70 procent) kwamen bij bij die inventarisatie als grootste stijgers uit de bus. In Rozenburg (21 procent) en Nunth (22 procent) ging de waarde van de huizen gemiddeld het minst omhoog.
Eigen Huis adviseert huizenbezitters de WOZ–waarde goed te controleren. „De waarde die vermeld staat, moet kloppen met de vrije markt”. Een te hoog getaxeerd huis levert hogere belastingaanslagen op. De WOZ–waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de vaststelling van de OZB en het eigenwoningforfait.
Het effect van de forse waardestijging kan in verscheidene gemeenten extra ingrijpend zijn. Iedere gemeente bepaalt immers zelf haar OZB–tarief. Volgens Jacobs van de VNG kan het effect van de waardestijging in de portemonnee meevallen. „Bijna alle gemeenten passen het tarief voor de woningen aan en stellen het naar beneden bij”. Hij verwacht dat de nieuwe taxatieronde wat de hoogte van de OZB–aanslag betreft „niet veel consequenties” zal hebben.
Een woordvoerder van de Waarderingskamer betoogt ook dat de tarief voor het eigenwoningforfait om deze reden is bijgesteld van van 0,85 procent naar 0,6 procent van de WOZ–waarde.
De woz–waardestijging van de bedrijfspanden is door de Waarderingskamer becijferd tussen de 15 en 20 procent. Volgens de woordvoerder is het lastig de huidige stijging te vergelijken met voorgaande taxatieronden. Landelijk worden de huizen pas sinds 1995 „wat strikter” en beter gewaardeerd. Het is nu pas de eerste keer dat de volgende taxatie binnen twee jaar moet plaatsvinden.