Economie
Inflatie loopt op als onrust Rode Zee aanhoudt, denkt verzekeraar

De onrust in de Rode Zee drijft de inflatie dit jaar op als schepen ook de komende maanden nog niet veilig kunnen doorvaren. Het vervoeren van containers over zee is veel duurder geworden sinds de aanvallen van de Houthi-rebellen in Jemen en dit zorgt volgens kredietverzekeraar Atradius voor beperkte verdere prijsstijgingen in winkels.

ANP

Volgens Atradius is containervervoer sinds november ruim 300 procent duurder geworden, onder meer doordat rederijen er uit veiligheidsoverwegingen voor kiezen om om te varen via de zuidelijke punt van Afrika. Dit kost meer dagen en daardoor ook meer geld. Door het omvaren kan ook het aantal beschikbare schepen uiteindelijk met 20 procent dalen, waardoor de vertragingen en prijsstijgingen verder toenemen.

Als de belangrijke Rode Zee maanden gesloten blijft, valt de wereldwijde inflatie dit jaar volgens de kredietverzekeraar 0,7 procentpunt hoger uit dan eerder werd gedacht. Met die tegenvaller zou de inflatie alsnog dalen van 6 procent vorig jaar naar 4,8 procent dit jaar, terwijl er eerder werd uitgegaan van een stijging van het prijspeil met 4,1 procent in 2024.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer