Gouden Boek voor ”Sjakie en de chocoladefabriek” van Roald Dahl
”Sjakie en de chocoladefabriek” van Roald Dahl is bekroond met een Gouden Boek. Dat heeft het CPNB bekendgemaakt.
Van het boek werden sinds het verschijnen in 1968 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Claudia van der Werf, uitgever De Fontein Kind & Jeugd, ontving zondag de bijbehorende oorkonde.
Roald Dahl (1916-1990) is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Hij schreef meer dan vijfentwintig boeken. Dahls boeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Vijf boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel: ”De fantastische Meneer Vos” (1972), ”Daantje, de wereldkampioen” (1977), ”Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier” (1979), ”De Griezels” (1982) en ”De GVR” (1984). Ook won Dahl drie keer De Kinderjury, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.
Sjakie en de chocoladefabriek
”Sjakie en de chocoladefabriek” gaat over een jongetje die een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, goed voor een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka. Wonka maakt onder meer opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers. Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren.
Wonka
Recent verscheen ”Wonka”, het verhaal waarin de lezer kennismaakt met de jonge Willie Wonka, de grootste uitvinder, goochelaar en chocolademaker ter wereld. Het boek is geschreven door Sibéal Pounder, geïnspireerd op de verhalen van Roald Dahl. Sinds het verschijnen staat Wonka in De Bestseller 60.
Gouden Boeken
Volwassenenboektitels worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.