Bosma op dreef, formatie niet
Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vertikte het vorige week om de afscheidsbrief van FVD’er Freek Jansen voor te lezen. En er lijkt weinig schot te zitten in de formatiebesprekingen.
Afscheid
Wie het Haagse politieke bedrijf een beetje volgt, weet dat FVD-Kamerlid Freek Jansen tijdelijk afscheid neemt van de Tweede Kamer. In zijn plaats komt Pepijn van Houwelingen terug. Die heeft zich helemaal ingewerkt in het coronadossier en maakte deel uit van de tijdelijke voorbereidingscommissie die een onderzoeksvoorstel deed voor een parlementaire enquête naar het coronabeleid.
Vorige week nam Jansen formeel afscheid, maar hij was daar zelf niet bij aanwezig. Dat is ongebruikelijk. Daarbij had Jansen volgens kenners een „bizarre afscheidsbrief vol fascistische hondenfluitjes” geschreven. Hoe het ook zij, Kamervoorzitter Bosma (PVV) weigerde in ieder geval de brief in zijn geheel voor te lezen. Bosma liet duidelijk zijn ongenoegen blijken over het tijdelijke vertrek van Jansen.
Ondertussen gaat Jansen zich richten „op de uitbouw van het maatschappelijk netwerk van Forum voor Democratie”. Zoals het er nu naar uitziet, treedt de FVD’er daarvoor niet in dienst van de partij, maar maakt hij voorlopig gebruik van de wachtgeldregeling.
Opmerkelijk, want bij de presentatie van FVD in 2016 was afschaffing van het wachtgeld een van de speerpunten. Ook in het huidige verkiezingsprogramma staat dat de partij het wachtgeld voor politici wil afschaffen.
Formatie
De Tweede Kamerverkiezingen liggen nu precies twee maanden achter ons, maar veel schot lijkt er nog niet te zitten in de formatiebesprekingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB. De partijen spraken af om radiostilte in acht te nemen om vaart in de besprekingen te houden.
Om die voortgang erin te houden, helpt het natuurlijk niet als PVV-leider Wilders, na het bericht dat de VVD in de Eerste Kamer de spreidingswet goedkeurt, zijn ongenoegen laat blijken. Kennelijk zit het nog niet helemaal snor met het onderlinge vertrouwen tussen de onderhandelaars. NSC-voorman Pieter Omtzigt had een aantal grondwettelijke bezwaren tegen de uitgangspunten van de PVV? Is daar al overeenstemming over?
En hoe zit het met de positie van VVD-leider Yesilgöz? Zij heeft aangegeven dat de VVD een kabinet van PVV, NSC en BBB zal gedogen. Het bericht dat de VVD in de Senaat tegen de zin van Yesilgöz in, toch de spreidingswet aanvaardt, maakt de positie van de VVD-partijleider aan de onderhandelingstafel niet sterker. Kortom, het kabinet-Wilders I staat voorlopig nog niet op de trappen van paleis Huis ten Bosch.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken in Den Haag.