Flats uit wederopbouwperiode Eindhoven beschermd monument
Eindhoven heeft ruim vijftig flats, rijtjeshuizen en villa’s uit de jaren 1940 - 1965 aangewezen als beschermd monument. Het gaat onder meer om flats met een bijzondere en waardevolle architectuur en mooie details. Uit deze tijd stammen volgens de gemeente prachtige kunstwerken die vaak op en in de gebouwen zijn verwerkt. De gemeente wil voorkomen dat veel fraais uit de wederopbouwperiode zal worden gesloopt.
„De wederopbouwperiode is voor Eindhoven heel erg belangrijk”, legt een woordvoerster van de gemeente donderdag uit. „Eindhoven was toen één van de snelst groeiende steden van het land en er was jarenlang een continue woningnood. De flats staan symbool voor de pogingen om aan deze woningnood tegemoet te komen. Tot de jaren vijftig werden in Eindhoven eigenlijk geen flats gebouwd, het was dus echt een nieuwe stap voor Eindhoven om een moderne stad te worden. De stad kreeg er een heel ander aanzien door.”
Het behoud van de flats zorgt ervoor dat de historische ontwikkeling en groei van de stad zichtbaar en herkenbaar blijven, aldus de woordvoerster. „De plekken waar de flats staan zijn belangrijke en kenmerkende plekken voor de ontwikkeling van Eindhoven in deze periode: langs een nieuwe grote uitvalsweg, grenzend aan het stadswandelpark uit die periode, in een nieuwbouwwijk uit de wederopbouwperiode. Het zijn in die zin geen ‘doorsnee’ flats.”
Monumenten worden volgens de gemeente vaak geassocieerd met oudere gebouwen. Maar juist ook gebouwen uit de wederopbouwperiode kort na de oorlog ziet de gemeente als waardevol erfgoed. Het was een periode waarin veel (portiek)flats gebouwd werden. „Zeker omdat er ook veel gebouwen uit deze periode intussen weer gesloopt worden of zijn, is het van belang om de mooiste en historisch belangrijkste voorbeelden te behouden.”