Rapport over demografie staat dicht bij visie van NSC

Politiek | bevolkingsgroei

Den Haag. Gematigde groei van de bevolking, zoals de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 adviseert, is volgens minister De Jonge „echt het scenario waar je op moet willen sturen”.

De minister van Binnenlandse Zaken zei in zijn reactie op het rapport dat Nederland veel harder groeit dan het aankan „en dat zullen we op alle domeinen van het leven merken. Dat maakt onze demografische groei echt disruptief en onhanteerbaar.”

Waar De Jonge eerder zei dat er tot en met 2030 900.000 woningen gebouwd moesten worden, gaat het volgens hem inmiddels om een aantal van 981.000. Om het woningtekort op te lossen „is er gewoon een grens aan de groei die we kunnen hebben in Nederland”, stelde hij.

Geen enkele immigratie kan Nederland zich overigens ook niet veroorloven, aldus de bewindsman. Dat zou er volgens hem onder meer voor zorgen dat de verzorgingsstaat niet meer kan worden betaald.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip zei in haar reactie dat demografie een plek verdient „in het hart van ons beleid”. Volgens haar is dat nodig om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 nog een welvarend land is, „met bestaanszekerheid, met goede en betaalbare huisvesting, met zorg en onderwijs die toegankelijk zijn. Terwijl het nu al knelt.”

„Nederland moet geen lagelonenland willen zijn”, aldus de minister. „We hebben echt een probleem als het voor een werkgever aantrekkelijker blijft om drie medewerkers uit Bulgarije te halen dan te investeren in een robot. Goedkoper voor de ondernemer, duurder voor de samenleving.”

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.