Binnenland
Garanties voor kleinschalige opvang cruciaal voor OPNL

De eenmansfractie OPNL laat haar steun voor de spreidingswet afhangen van een aantal toezeggingen van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Er moet onder meer zekerheid komen dat de komst van kleinschalige opvang voor asielzoekers niet wordt tegengewerkt, maar juist ondersteund, zei OPNL-senator Auke van der Goot.

ANP

Zeker voor plattelandsgemeenten is het „goed nieuws” dat de spreidingswet de mogelijkheid biedt om kleinschalige asielopvang te realiseren, zei Van der Goot. In de wetstekst zitten echter addertjes onder het gras, voegde hij daar meteen aan toe. Kleinschalige opvang mag, als die uitvoerbaar is voor ketenpartners, zo luidt grofweg de huidige wetstekst. Het gaat daarbij om verschillende partijen die betrokken zijn bij het draaiende houden van de opvanglocatie. De staatssecretaris moet regelen dat die partners geen belemmering gaan vormen, wil OPNL.

Daarnaast moet het kabinet de provincie Drenthe 2 ton geven, die de provincie nu zelf heeft uitgetrokken voor het bestrijden van overlastgevende asielzoekers. Volgens Van der Goot heeft het kabinet meerdere malen gemeenten en provincies in de steek gelaten als ze om (financiële) hulp vroegen om overlastgevende asielzoekers aan te pakken.

Het standpunt van de fractie hangt af van de reactie van Van der Burg op de gewenste toezeggingen. Van der Goot zei daarbij ook dat de wet „niet moeders mooiste” is en geen oplossing voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel is.

De stem van OPNL, samen met die van 50Plus, kan doorslaggevend zijn bij de stemming volgende week.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer