Buitenland
Eerste felicitaties voor Taiwan na verkiezingswinst Lai

Vanuit de internationale gemeenschap komen de eerste reacties binnen op de uitslag van de Taiwanese presidentsverkiezingen. De Europese Unie feliciteerde „alle kiezers” die hebben gestemd in de Taiwanese verkiezingen, die zijn gewonnen door Lai Ching van de Democratische Progressieve Partij (DPP).

ANP

De verkiezingen zijn internationaal op de voet gevolgd, omdat de uitkomst grote invloed kan hebben op de relatie tussen het democratisch bestuurde Taiwan en het communistische China. Dat ziet het eiland voor de Chinese kust als eigen grondgebied en heeft Lai in het verleden omschreven als een gevaarlijke separatist. De politicus zei na zijn overwinning dat hij Taiwan zal beschermen tegen „intimidatie en bedreigingen van China”.

De EU zegt zich in een eerste reactie zorgen te maken over de „groeiende spanning in de Straat van Taiwan”, de zeestraat tussen China en Taiwan. „Vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan is cruciaal voor de regionale en mondiale veiligheid en welvaart”, zo is te lezen in de EU-verklaring. Aankomend president Lai Ching-te wordt niet genoemd in die tekst.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden liet zich voorzichtig uit. Hij kreeg de vraag of hij iets wilde zeggen over de verkiezingsuitslag. „We zijn geen voorstander van onafhankelijkheid”, reageerde de Democraat volgens persbureau Reuters. De Verenigde Staten worden gezien als de belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier van Taiwan, maar hebben net als de meeste landen geen formele diplomatieke betrekkingen met het eiland.

Japan heeft Lai wel gefeliciteerd. „We verwachten dat de kwestie rond Taiwan op vreedzame wijze wordt opgelost door middel van dialoog”, staat in een verklaring van minister van Buitenlandse Zaken Yoko Kamikawa. " Taiwan is voor Japan een zeer essentiële partner en een belangrijke vriend, die fundamentele waarden deelt en waarmee we nauwe economische betrekkingen hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer