Buitenland
Deskundigen zeggen in rechtbank dat Breivik niet suïcidaal is

Anders Breivik, de rechts-extremist die 77 mensen doodde in 2011, is niet depressief of suïcidaal. Gezondheidsexperts zeiden dat donderdag in de rechtbank. Breivik heeft de Noorse staat aangeklaagd om de strenge omstandigheden waarin hij wordt vastgehouden.

ANP

Een van de deskundigen, een psychiater, vertelde de rechtbank dat Breivik geen verschijnselen vertoont van depressie. De psychiater hield sinds begin 2022 21 sessies met Breivik. Zij schat de kans dat Breivik zelfmoord pleegt „laag” in. Een psycholoog beaamde dat. Ook zij is van mening dat Breivik niet depressief of suïcidaal is.

Breivik brengt veel tijd van zijn gevangenisstraf in een isolatiecel door. Dit zou onmenselijk zijn en hem tot zelfmoord drijven. „Ik zou liever vandaag sterven dan nog een week in deze toestanden te moeten leven”, zei Breivik tegen de rechtbank.

Breivik werd in 2012 tot een gevangenisstraf van 21 jaar veroordeeld. Zijn straf kan nog worden verlengd, als hij na zijn straf nog steeds een gevaar zou vormen voor de samenleving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer