EconomieWoningmarkt

Plan makelaars: Stel aflossing hypotheek tijdens bouw nieuw huis uit

Een nieuw huis laten bouwen en intussen je hypotheek niet hoeven aflossen om je woonlasten te drukken: makelaarsvereniging NVM wil onderzoeken of zo’n maatregel de woningbouw kan stimuleren.

Redactie economie
11 January 2024 09:59Gewijzigd op 12 January 2024 14:57
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, opperde het idee donderdag bij de presentatie van de cijfers over de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2023.

Leden van de NVM, die ruim twee derde van de markt bestrijkt, verkochten de afgelopen drie maanden ruim 6100 nieuwbouwwoningen. Dat zijn er 8 procent meer dan in het derde kwartaal en zelfs 57 procent meer dan in de dezelfde periode een jaar eerder, maar het niveau is nog steeds „historisch laag”.

Van Zantwijk wil af van het „blindstaren” op starterswoningen. Er moeten ook meer nieuwe huizen komen voor doorstromers en senioren. Wat dit betreft is hij niet gerust op de toekomst.

Overbruggingskosten

„De hoge overbruggingskosten tijdens de bouw vormen een financieel obstakel voor kopers”, aldus de NVM-bestuurder. Wat mee kan helpen is volgens hem het verkorten van de bouwtijd, het naar achter schuiven van betaaltermijnen en wellicht dus ook een opschorting van de verplichte aflossing van de hypotheek gedurende de bouw. „Dat geeft kopers van nieuwbouwwoningen meer financiële ruimte”, denkt Van Zantwijk.

Overbieden

Door de dalende hypotheekrente en de stijgende lonen hebben huizenkopers en -verkopers intussen weer vertrouwen in de markt. De prijzen op de markt van bestaande woningen –die veel groter is dan die van nieuwbouwwoningen– stijgen en er staan steeds minder huizen te koop, blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Door die krapte op de markt is het verschijnsel dat kopers overbieden op de vraagprijs weer helemaal terug. NVM-leden verkochten 36.500 bestaande woningen, 9 procent meer dan in het derde kwartaal. Ruim de helft daarvan werd boven de vraagprijs verkocht.

19711698.JPG
beeld RD

Dat is geen gezonde ontwikkeling, vindt de voorzitter van de vakgroep Wonen, Lana Gerssen. Volgens haar is het belangrijk dat vraag en aanbod in evenwicht zijn. „Daar is nu absoluut geen sprake van.”

Gemiddeld kunnen kopers kiezen uit 2,1 bestaande woningen. In het derde kwartaal stond deze ”krapte-indicator” nog op 2,6. Op een evenwichtige woningmarkt kunnen mensen uit vijf tot tien huizen kiezen, stelt de NVM.

Gerssen herhaalde daarom haar pleidooi van drie maanden geleden voor de bouw van meer nieuwe huizen. Dat stimuleert de doorstroming op de woningmarkt.

Bestaande woningen brachten in het vierde kwartaal in doorsnee 434.000 euro op, dat is ruim 3 procent meer dan een kwartaal eerder. Ook in het derde en tweede kwartaal stegen de huizenprijzen, na een stevige daling in 2022. Het record van een kleine twee jaar geleden, bijna 450.000 euro, komt weer in zicht.

De mediane verkoopprijs van nieuwbouwwoningen bedroeg 468.000 euro. Dit betekent dat de helft van de huizen goedkoper was dan dat bedrag en de andere helft duurder. In tegenstelling tot die van bestaande woningen, is de doorsnee-prijs van nieuwe huizen licht gezakt: met 0,9 procent in vergelijking met het derde kwartaal. NVM-leden hadden ruim 19.500 nieuwbouwwoningen in aanbod. Dat is het hoogste aantal sinds begin 2016. Iets minder dan de helft daarvan betrof appartementen. Tussenwoningen zijn goed voor 20 procent van het aanbod nieuwbouw.

Meer over
Hypotheek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer