Rode Kruis: doe niet onverschillig over hoe koud het is
Mensen moeten niet onverschillig doen over de kou, waarschuwt het Rode Kruis. „De meeste mensen herkennen de verschijnselen van bijvoorbeeld onderkoeling of bevriezing wel. Maar let op elkaar, we hebben lange tijd niet zo’n kou gehad”, zegt EHBO-specialist Cees van Romburgh.
Met name de combinatie van vorst en flinke wind kan leiden tot de zogeheten gevoelstemperatuur, die veel lager uit kan vallen dan de daadwerkelijke temperatuur. „Dus als het -5 is, maar het waait er flink bij, dan kan het al snel als -9 aanvoelen. Bij opgespoten ijsbanen zijn meestal wel hulpverleners aanwezig, maar op sloten en plassen natuurlijk niet.” Vooralsnog kan er de komende dagen nog niet op open water geschaatst worden, meldde schaatsbond KNSB al.
Van Romburgh somt de onderkoelingsverschijnselen op, die volgens hem vrij snel te herkennen zijn: „Het begint vaak bij het gewoon heel erg koud hebben, dan klappertanden. Op een gegeven moment kun je bleek worden en blauwe vlekken in je gezicht krijgen, net als blauwe neuzen, vingers, tenen en oren.” Dat komt volgens hem doordat het lichaam zichzelf gaat verdedigen en probeert om de kerntemperatuur op peil te houden. Je kunt dan iemand inpakken met een extra deken of jas, als je die bij je hebt, maar liever neem je iemand meteen mee naar een warme ruimte en laat je diegene warme thee of soep drinken. „Het lichaam kan zichzelf dan opwarmen”, zegt hij.
Bij een lichaamstemperatuur beneden de 35 graden ben je onderkoeld, zegt Van Romburgh. Daalt je temperatuur nog verder, dan kan het lichaam zichzelf niet meer opwarmen en moet je volgens hem de ambulance bellen. „Als iemand suf wordt of niet meer kan staan en slechter gaat ademhalen, bel 112.”