OpinieCommentaar
Vijf jaar na de Nashvilleverklaring is het tij niet gekeerd

Er gaat geen week voorbij of er is wel nieuws te melden over hoe kerken zich verhouden tot lhbti’ers. Ook in deze eerste week van 2024 was dat het geval. Deze zaterdag is het vijf jaar geleden dat een groep theologen de Nashvilleverklaring publiceerde, maar die heeft niet tot een omkeer in de door hen gewenste richting geleid.

Hoofdredactie
De Nashvilleverklaring die vijf jaar geleden werd gepubliceerd, maakte veel tongen los. De foto toont een studiedag in Putten in september 2019. beeld RD, Anton Dommerholt
De Nashvilleverklaring die vijf jaar geleden werd gepubliceerd, maakte veel tongen los. De foto toont een studiedag in Putten in september 2019. beeld RD, Anton Dommerholt

Wie de ontwikkelingen over een langere periode op een rijtje zet, ziet een heldere lijn: de bezwaren tegen homoseksuele relaties onder christenen nemen af. De nieuwsberichten van afgelopen week zijn er een illustratie van. Donderdag gaf het Vaticaan een toelichting op de pastorale zegeningen van homorelaties die de Rooms-Katholieke Kerk voortaan toestaat. Paren van hetzelfde geslacht mogen een zegen van een priester ontvangen, al benadrukt de kerk dat dat volstrekt losstaat van het huwelijk, dat immers als een sacrament wordt beschouwd.

Toch is het een opmerkelijke stap, want in februari 2021 verklaarde de Congregatie voor de Geloofsleer nog dat „elke vorm van zegening” die leidt tot erkenning van verbintenissen van homo’s „ongeoorloofd” is. Daarmee zou de kerk immers „een keuze en levenspraxis” goedkeuren, stelde de congregatie, en dat is in strijd met wat God wil. „Hij zegent niet de zonde en kan dit niet doen.” Deze boodschap vertolkt wat de Rooms-Katholieke Kerk al eeuwenlang verkondigt, maar nog geen drie jaar later hangt de vlag er anders bij en mogen homostellen wél een zegen vragen.

Het andere voorbeeld van deze week gaat nog een stap verder. Op Nieuwjaarsdag kwam de Methodistische Kerk in Groot-Brittannië met het advies om voortaan termen als ”man” en ”vrouw” te vermijden. Met een beroep op Galaten 3:26 („Want gij zijt allen kinderen Gods door het geloof in Christus Jezus”) geeft de kerk aan dat taal niet gebruikt dient te worden om mensen in hokjes te verdelen, maar om de mens als individu recht te doen. Dus niet langer: ”drugsverslaafden”, maar: ”mensen die worstelen met een verslaving”. De taalgids van de kerk stelt daarom genderneutrale termen voor bij gezinsleden: ouder, partner, kind en verzorger. De aanduiding ”broeders en zusters” kan beter vervangen worden door ”vrienden” of ”kinderen van God”. Ook deze opmerkelijke poging om het onderscheid tussen man en vrouw uit te wissen, breekt met een traditie van eeuwen én met de Bijbel die juist grote nadruk legt op dit verschil.

”Nashville” heeft de morele revolutie rond seksualiteit helaas niet kunnen tegenhouden. Maar dat was ook niet te verwachten, want het tij is niet te keren. De Amerikaanse theoloog Albert Mohler schreef dinsdag dat de lhbti-revolutie zelfs sneller is gegaan dan z’n profeten hadden voorspeld. „Deze strijd zal nog niet snel voorbij zijn, en de revolutionairen hebben zelfs nog grotere plannen voor de toekomst. Dat hebben ze ons al verteld.” Helaas, want de jongere die worstelt met zijn (homo)seksuele gevoelens is hier niet mee geholpen, integendeel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer