Geen ex-prostituees naar Katendrecht
Burgemeester en Wethouders van Rotterdam zien af van hun plan om in Katendrecht een opvanghuis voor ex-prostituees van de Keileweg te openen. Wethouder Van den Anker (Veilig en Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat de woonvoorziening nu aan de Oranjeboomstraat in Feijenoord komt.
Van den Anker ontkende dat het college overstag was gegaan voor de felle protesten. Volgens haar brak het bestuur van deelgemeente Feijenoord de discussie dinsdagmiddag open met het voorstel voor de Oranjeboomstraat, ook wel de spoortunnellocatie genoemd. „Het was een beter voorstel dan eerder. De vrouwen hebben nu een permanente plek om te resocialiseren”, aldus de wethouder.
De deelgemeente droeg de Oranjeboomstraat al eerder aan. Toen vond de gemeente Katendrecht echter geschikter. Om de panden daar te kunnen verbouwen ontnam het college het dagelijks bestuur van Feijenoord zijn bevoegdheden. „We stonden formeel buitenspel, maar het denken stond niet stil. We voelden ons verantwoordelijk. Feijenoord heeft altijd willen helpen bij het oplossen van stedelijke problemen. Maar deze voorziening kon gewoon niet in Katendrecht”, lichtte deelraadsvoorzitter W. Straasheijm toe.
De deelgemeente betaalt nu mee aan de komst van tijdelijke wisselwoningen die als opvanghuis gaan fungeren. Het internaat krijgt daarna een plaats in de nieuwbouwplannen voor de nog niet bebouwde locatie. „We hebben wel wat uit te leggen in Feijenoord. Het is nou geen voorziening waarbij mensen staan te juichen als-ie komt”, wist Straasheijm. „Maar deze plek heeft minder omwonenden en er is zeker geen prostitutietrauma zoals in Katendrecht.”
Ook directeur S. Czyzewski van Bouman Verslavingszorg vindt de nieuwe locatie een verbetering. „We krijgen altijd panden die moeten worden opgeknapt. We moeten eraan wennen dat we ook deze vrouwen een plekje geven dat hun toekomt. Ik ken geen wijk in Nederland die zegt: Kom maar. Maar bij het heroïne-experiment in Rotterdam hebben we ook gezien dat omwonenden er na een paar maanden al heel anders over dachten. Deze vrouwen hebben een vreselijk leven achter zich, ze verdienen de zorg die we hebben. Dat duurt lang en we kunnen hen vaak niet helemaal helpen, maar hun gezondheid en hun leven verbeteren wel.”
De wethouder is niet bang dat andere bewoners denken dat fel protesteren, zoals de bewoners van Katendrecht deden, effect heeft. „Als het deelgemeentebestuur niets had gedaan, was het het pand in Katendrecht geworden. Tot woensdag gingen we daarvoor.”
„De les voor de toekomst is dat deelgemeenten die nu nog geen locatie hebben aangedragen, toch het best zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dit traject, opvang regelen voor de vrouwen van de Keileweg, gaat door”, aldus Van den Anker.
De zoektocht naar panden vloeit voort uit het besluit van het college om de tippelzone aan de Keileweg uiterlijk 31 december te sluiten. De verslaafde tippelaarsters ondergaan eerst een behandeling en komen dan in internaten met 24 uur per dag begeleiding. In de stad zijn al panden open waar ex-prostituees worden opgevangen. Bouman Verslavingszorg zegt niet hoeveel panden er nog nodig zijn, maar wel dat „we een heel eind zijn.”
De bewuste panden waarin het college op Katendrecht de vrouwen van de Keileweg had willen huisvesten, krijgen overigens wel een opvangfunctie. Er komt nu waarschijnlijk een project begeleid wonen voor Antillianen in.