Binnenland

Wadden Sea Forum wil Zuiderzeelijn

Nederland moet de Zuiderzeelijn aanleggen. Vertakkingen van die snelle treinverbinding tussen Schiphol en Groningen moeten tot Denemarken, Duitsland en Polen doorlopen.

ANP
11 February 2005 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Dat staat in een rapport van het Wadden Sea Forum, dat donderdagmiddag in Leeuwarden aan minister Veerman van Landbouw is aangeboden.

Over het traject van de Zuiderzeelijn laat het forum zich niet uit. Wel pleit het voor een zogenoemde Waddenzeetrein. Die oostwestverbinding moet door de grens over te steken de infrastructuur in de Waddenzeeregio verbeteren. Ook moeten bestaande en nieuwe spoorlijnen een grensoverschrijdende dienstregeling krijgen. Het forum vindt de verbindingen binnen de Waddenzeeregio nu onder de maat. Met andere regio’s zijn die wel op niveau.

Het Wadden Sea Forum is een organisatie waarin lagere overheden van de Waddenzeelanden Duitsland, Denemarken en Nederland samenwerken. Het geeft advies over alle aspecten waarbij de politiek is betrokken, zoals ook de kustverdediging.

Volgens het forum vergt de stijging van de zeespiegel een gezamenlijke aanpak om de 3,3 miljoen bewoners van de laaglanden rond de Waddenzee te beschermen. Vijf tot 15 procent meer geld zou beschikbaar moeten komen voor de versterking van dijken als de zeespiegel, zoals wordt aangenomen, binnen vijftig jaar 25 centimeter stijgt.

Over de visserij in het Waddengebied is het forum vrij duidelijk. Alleen voor duurzame visserij is plaats. Daarbij moeten de vissers die hun vergunning verliezen, schadeloos worden gesteld.

Gaswinning in de Nederlandse en oliewinning in de Duitse Waddenzee vindt het forum geen probleem. De winning mag echter alleen plaatsvinden vanaf de wal en niet vanuit de Waddenzee zelf. Verder pleit de organisatie voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer