Zoek mee naar de achttiende kameel
Er was eens een oude Arabier die zijn krachten voelde afnemen. Hij riep zijn drie zoons bij zich. De oudste zoon zou de helft van de erfenis krijgen. De tweede zoon zou een derde ontvangen. En de derde zoon een negende.
Toen de man niet veel later overleed, bleek zijn nalatenschap uit zeventien kamelen te bestaan. Maar de helft van zeventien? Een derde van zeventien? Een negende van zeventien? De broers kwamen er niet uit. Ze begonnen ruzie te maken en het scheelde niet veel of de boel escaleerde.
Net op tijd kwamen ze op het idee om een arme maar wijze vrouw te raadplegen die even buiten het dorp woonde. Ze had geen pasklare antwoorden, maar ze had wel iets anders: een kameel. De enige die ze had.
Met de achttien kamelen begonnen de broers opnieuw te rekenen. Ditmaal duurde het niet lang. De oudste zou negen kamelen ontvangen, de tweede zes en de derde twee. Hun probleem was opgelost! En dat niet alleen. Tot hun verbazing telde het aantal kamelen op tot zeventien. Opgetogen gaven ze de achttiende kameel weer terug aan de wijze oude vrouw.
Een jaar afleveringen Wij/Zij evaluerend, moest ik aan dit verhaal denken. Want dat is precies wat we willen doen met deze rubriek: zoeken naar de achttiende kameel die nieuw licht werpt op een probleem waarin we onszelf veel te diep ingegraven hebben. Soms is die achttiende kameel een verrassende theorie. Soms is het de confrontatie met ons eigen tekort. Soms is het een ondergesneeuwd Bijbels advies.
Hoe de kameel er precies uitziet, maakt niet zo veel uit. De vraag is eerder hoe we hem vinden en hoe we er vervolgens gebruik van maken. Daarom, op de drempel van het nieuwe jaar, deze vraag: Heeft u ergens een achttiende kameel zien lopen? Meld het ons, we vangen hem graag!