Binnenland
Ruim duizend mensen namen afscheid van oud-bisschop Harrie Smeets

Ruim duizend mensen namen donderdag en vrijdag in de Caroluskapel in Roermond afscheid van oud-bisschop Harrie Smeets. Het lichaam van de vorige week overleden Smeets werd op 27 december overgebracht naar de kapel. Voor belangstellenden was er donderdag en vrijdag gelegenheid afscheid te nemen.

ANP

De uitvaart van Smeets vindt op zaterdag 6 januari om 10.30 uur plaats in de Sint Christoffel kathedraal aan de Markt in Roermond. Daar is plek voor duizend mensen, onder wie een groot aantal genodigden. Na de eucharistieviering wordt de oud-bisschop begeleid naar zijn laatste rustplaats in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in Roermond.

Smeets werd in 2018 tot bisschop gewijd, maar in 2021 werd hij ziek. Waar aanvankelijk werd gedacht aan een herseninfarct, bleek het al snel om een hersentumor te gaan. Een jaar geleden werd nog een tweede hersentumor ontdekt. Begin dit jaar werd duidelijk dat Smeets niet meer behandeld kon worden, waarop alle behandelingen werden stopgezet. Op 10 augustus dit jaar verleende de paus Smeets eervol ontslag als bisschop van Roermond om zijn verslechterende gezondheid.

Smeets overleed vorige week woensdagmiddag in zijn appartement in het bisschopshuis aan de Paredisstraat in Roermond.

Vicaris-generaal René Maessen van het bisdom is sindsdien diocesaan administrator. Maessen bestuurt het bisdom tot de paus een nieuwe bisschop benoemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer