Ruim honderd witte kunstvlaggen voor vrede in België en Nederland
Vijftig musea en cultuurhuizen in België en Nederland hijsen een witte vlag voor vrede. De conceptuele vlag is ontworpen door kunstenaars en is wit met daaroverheen een lichtgrijs watermerk. Het is een metafoor voor de prijs van vrede die, net als stockbeelden met het karakteristieke watermerk, niet vrij verkrijgbaar is.
Kenmerkend voor een watermerk is dat het zichtbaar wordt met doorvallend licht. Het initiatief en ontwerp van de vlag komen van kunstcollectief Schscht van de Nederlandse Koosje Schmeddes en Belgische Dirk Schellekens. „Het voordeel van kunst is dat het de manier van kijken en denken vertraagt, tijd en ruimte wordt gecreëerd, twee elementen die de basis vormen van empathie”, lichten de kunstenaars toe.
Deze zogenoemde White Flag With Watermark zal ruim honderd keer gehesen worden. Het is te zien op onder meer de koepel van het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het dak van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, waarop vijf exemplaren komen. Ook in onder andere Charleroi, Brugge, Oostende, Maastricht, Helmond en Dordrecht zijn de vlaggen te zien.
„Nu, we weten dat dit de vele oorlogen in de wereld niet zal stoppen, maar we kunnen niet niets doen”, aldus Schmeddes en Schellekens. „Samen met de onmacht wordt de hoop duidelijk verwoord.” De vlaggen zullen voor onbepaalde tijd wapperen.