Binnenland
Gemengde reacties op wolvenvoorstel Europa

Assen. Provinciebestuurders van Gelderland en Drenthe reageren positief op het voorstel van de Europese commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen.

Redactie binnenland
Wolf. beeld ANP, Otto Jelsma
Wolf. beeld ANP, Otto Jelsma

Een minder strikte bescherming voor de wolf, zoals de Europese Commissie wil, is „een forse stap in de goede richting”, vindt de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB). „Dit gaat ons helpen om grenzen te stellen aan de wolf”, zei hij.

De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB, natuur en landschap) hoopt dat het voorstel van de Europese Commissie wolfvrije regio’s mogelijk maakt.

Landbouworganisatie LTO wil dat de overheid gebieden in Nederland aanwijst waar wel of juist geen ruimte is voor wolven, laat de organisatie weten in reactie op het voorstel van de commissie. Per gebied moet bekeken worden wat de aanwezigheid van wolven betekent voor landbouwhuisdieren en veehouders, maar ook voor recreanten, bewoners van het buitengebied en voor ander wild.

Stichting Wolvenhek Fryslân hoopt dat Nederland strengere maatregelen tegen de wolf opneemt in de Wet natuurbescherming als de beschermde status van de wolf op Europees niveau naar beneden gaat, reageerde voorzitter Jehan Bouma.

Voorzitter Niko Koffeman van dierenactiegroep De Faunabescherming vindt het voorstel van de commissie „een lobby van Europese politici”. Koffeman acht de kans dat alle EU-lidstaten het eens zijn met zo’n statusverlaging vrijwel uitgesloten, zei hij in een reactie. Het voorstel beschouwt hij niet als officieel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer