Buitenland

NAVO meer betrokken bij onrustig Irak

NAVO–baas De Hoop Scheffer verwacht dat binnenkort alle 26 NAVO–landen iets bijdragen aan de prille democratie in Irak. Als ze geen troepen of instructeurs leveren, kunnen ze in elk geval meebetalen aan de activiteiten van anderen.

ANP
9 February 2005 19:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:12
NICE - NAVO-baas De Hoop Scheffer ontmoet woensdag de Franse minister van defensie Michele Alliot-Marie voordat hij de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO–landen toespreekt. Foto EPA
NICE - NAVO-baas De Hoop Scheffer ontmoet woensdag de Franse minister van defensie Michele Alliot-Marie voordat hij de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO–landen toespreekt. Foto EPA

De Hoop Scheffer heeft dat woensdag in Brussel gezegd tegen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO–landen. „We vinden dat we het Iraakse volk moeten steunen, nadat het zo dapper zijn stem heeft uitgebracht", zei hij op de dag dat bekend werd dat de einduitslag van de historische stembusgang in Irak nog even op zich zal laten wachten.

Oorspronkelijk zouden de resultaten donderdag bekend worden gemaakt, maar de biljetten in ongeveer driehonderd stembussen moeten opnieuw worden geteld. De uitslag wordt nu later in de maand gepubliceerd. De kiescommissie maakte eerder al bekend dat tijdens de verkiezingen op 30 januari rebellen hebben geknoeid met een aantal stembussen. Dit had vooral plaats in de noordelijke stad Mosul.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de sjiitische Verenigde Iraakse Alliantie aan de leiding gaat. Een coalitie van Koerdische partijen staat tweede, gevolgd door het blok van interim–premier Allawi. De omvangrijke soennitische minderheid in Irak heeft het massaal af laten weten op 30 januari. Tekenend was dat in de soennitische provincie Salahadin, waarin onder meer Saddams geboorteplaats Tikrit ligt, meer sjiieten dan soennieten hebben gestemd.

De Hoop Scheffer was te spreken over de verkiezingen die ertoe hebben geleid dat de Europees–Amerikaanse betrekkingen een nieuwe weg zijn ingeslagen. Dat bleek ook woensdag in Brussel. Sommige landen die tot dusver weigerden mee te werken, omdat ze de inval in Irak afwezen, beginnen bij te draaien.

België bijvoorbeeld zegde de VS woensdag juristen toe voor een nieuwe Iraakse grondwet. De meeste landen, waaronder Nederland, hebben de NAVO instructeurs geleverd om het Iraakse leger te trainen. De Hoop Scheffer wil de hulp verder uitbreiden.

De Amerikaanse minister Rice prees de bereidwilligheid van de Europese landen. „Dit was de beste discussie over Irak in NAVO–verband sinds de val van Saddam Hussein en ver daarvoor", zei zij. In 2003 hadden de landen nog fikse ruzie: Frankrijk, Duitsland en België weigerden mee te doen aan de aanval op Saddam Hussein. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer was woensdag echter opvallend afwezig.

De Nederlandse minister Bot bepleitte in de vergadering dat Frankrijk en Duitsland meer doen aan de training van het Iraakse leger, zoals ze vorig jaar hebben beloofd. Frankrijk traint nu geen officieren, Duitsland doet dat mondjesmaat buiten Irak.

Bot vroeg bovendien opnieuw om een betere verdeling van de kosten binnen de NAVO. Nu zijn het in Irak actieve landen als Nederland die het meest betalen. Andere landen profiteren daarvan. Ook NAVO–baas De Hoop Scheffer streeft naar een evenwichtiger verdeling van de kosten. Hij verwacht echter dat die pas op de lange termijn tot stand zal komen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld, op bezoek in het Franse Nice, wil de Europese bondgenoten ook meer betrekken bij de militaire inspanningen in Irak. Tot nog toe zouden slechts honderd militairen uit NAVO–landen betrokken zijn bij de opleiding van Irakezen. Het hadden er driehonderd moeten zijn.

Ten overstaan van Amerikaans marinepersoneel aan boord van een torpedojager voor de Franse kust liet Rumsfeld woensdag weten dat het gevecht in Irak nog niet is gestreden. „Ik wou dat ik u kon geruststellen dat alles goed zal aflopen, maar dat kan ik niet. Ik vermoed dat er meer mensen zullen worden gedood, dat er meer moeilijkheden zullen zijn, dat het een lange, hobbelige, zware weg zal zijn", zei Rumsfeld.

Volgens een hoge militaire functionaris hebben de Amerikanen in Irak te maken met tussen 13.000 en 17.000 soennitische opstandelingen. Van die voormalige aanhangers van Saddam Hussein en de Baath–partij zouden tussen de 5000 en 7000 overtuigde strijders zijn. De overigen staan meer langs de zijlijn.

Rebellen en terroristen gingen ook woensdag door met hun gewelddadige acties in Irak. In Bagdad schoten ze een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Huisvesting en Wederopbouw dood. Een functionaris van het departement van Binnenlandse Zaken werd ontvoerd. Onbekenden schoten in Basra een Iraakse journalist dood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer