Opinie
Sprankje hoop in donkere tijd voor Israël en Joodse volk

Israël en het Joodse volk gaan door een donkere tijd. Tijdens Chanoeka ontsteken we het licht en zoeken we naar een sprankje hoop te midden van het lijden. Dit feest is een krachtig symbool van verzet tegen het kwaad.

Modi Ephraim
Chanoeka begint met één kaars op de eerste avond, waarna elke avond een nieuwe kaars wordt toegevoegd. beeld RD, Henk Visscher
Chanoeka begint met één kaars op de eerste avond, waarna elke avond een nieuwe kaars wordt toegevoegd. beeld RD, Henk Visscher

Op 7 oktober vermoordden Hamasterroristen op brute wijze meer dan 1200 mannen, vrouwen en kinderen in Israël. Daarnaast ontvoerden ze 240 mensen, van wie velen nog steeds niet zijn teruggekeerd. Tien lange weken zitten de gegijzelden al vast, terwijl hun families in het ongewisse verkeren over hun lot. Terwijl Chanoeka een tijd zou moeten zijn van feest en vrolijkheid ervaren deze families het pijnlijke gemis van hun dierbaren, gegijzeld door barbaarse terroristen. Onze gedachten gaan uit naar hen en we hopen op hun veilige terugkeer naar huis.

Antisemitisme

De beschaafde wereld moet zich verenigen tegen de krachten van de duisternis. Als er niet wordt opgetreden tegen terreur, kan wat op 7 oktober in Israël is gebeurd overslaan naar Europa. De Nederlandse regering erkent dan ook terecht Israëls recht op zelfverdediging en speelt een belangrijke rol in het terugkrijgen van de gegijzelden. Jucha Engel, de opa van de onlangs teruggekeerde Ofir, met Nederlandse nationaliteit, is zeer dankbaar voor de Nederlandse steun.

Terwijl Israël streeft naar het bevrijden van Gaza uit de klauwen van Hamas zien we wereldwijd een schrijnende toename van antisemitisme, ook in Nederland. Joodse kinderen worden op scholen gepest, families verbergen hun mezoeza uit angst en evenementen worden geannuleerd. Op straat worden protesten gehouden waarbij Hamasterreur wordt toegejuicht en antisemitische leuzen worden geschreeuwd.

Barmhartige daad

Chanoeka, het feest van het licht, herinnert ons aan het verhaal van de Makkabeeën, die opstonden tegen de Seleucidische onderdrukkers. In deze tijd van duisternis biedt Chanoeka een sprankje hoop. Een klein licht, oorspronkelijk bedoeld voor één dag, wist acht dagen te schijnen en verdreef daarmee de duisternis.

Het is cruciaal dat wij opstaan tegen de groeiende golf van haat. Antisemitisme moet ondubbelzinnig worden veroordeeld in al zijn vormen. Joden hebben, zoals iedere andere gemeenschap, het recht zichzelf te kunnen zijn zonder angst. De viering van Chanoeka, die ook dit jaar op verschillende plekken in Nederland openbaar plaatsvindt, is een krachtig symbool van verzet tegen het kwaad.

Chanoeka begint met één kaars op de eerste avond, waarna elke avond een nieuwe kaars wordt toegevoegd. Het groeiende licht herinnert ons eraan dat het goede toeneemt met elke barmhartige daad die we verrichten. Laten we samenkomen, niet alleen om de chanoekia (negenarmige kandelaar) te ontsteken, maar ook om een licht te verspreiden in de wereld om ons heen.

Liefde en tolerantie

Ik wens u allen een ”Chanoeka Sameach”, een goed Chanoekafeest. Dat het licht helder mag schijnen, zelfs in de donkerste dagen. Dit is het moment om samen te komen en een krachtige boodschap van liefde en tolerantie te verspreiden, zodat we met hernieuwde hoop en vastberadenheid het nieuwe jaar tegemoet kunnen treden.

De auteur is ambassadeur van Israël in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer