ChristenUnie: respect voor grondrechten moet vanzelfsprekend zijn
De ChristenUnie is er niet gerust op dat het kennelijk nodig is dat PVV, VVD, NSC en BBB anderhalve maand gaan praten over de grondwet. Kamerlid Pieter Grinwis wees erop dat het pas een week geleden is dat alle 150 Tweede Kamerleden hun trouw aan de grondwet hebben bekrachtigd toen zij werden geïnstalleerd. Het overleg tussen de vier gaat volgens hem „over iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn: het respecteren van grondrechten”, zei Grinwis tijdens het debat over de verkiezingsuitslag.
„De rechtsstaat kan en mag geen geweld worden aangedaan voor een kabinet waar rechts Nederland de vingers bij aflikt.” Grinwis wees erop dat de democratische rechtsstaat juist bescherming moet bieden tegen de dictatuur van de meerderheid. „Als het gaat om coalitievorming dan heiligt het doel dus niet de middelen. Dat een zeer rechts kabinet binnen handbereik is, betekent niet dat we een loopje mogen nemen met onze grondrechten”, waarschuwde Grinwis, die fractieleider Mirjam Bikker vervangt die ziek is.
Daarom mag volgens de ChristenUnie „niet voor lief worden genomen dat instituties die de basis van de rechtsstaat vormen bij het grofvuil zouden worden gezet”. Grinwis doelde op rechters, het parlement en de media waarover in het verleden negatieve uitspraken zijn gedaan, onder meer door de PVV. De partij van Geert Wilders is verreweg de grootste geworden tijdens de verkiezingen en heeft het voortouw bij de vorming van een nieuwe coalitie.
De ChristenUnie heeft begrip voor een mogelijke coalitie van de vier genoemde partijen, maar wees wel op hun enorme verantwoordelijkheden om de problemen in Nederland aan te pakken. Daarbij moeten ze volgens hem ook oog hebben voor „afgehaakt Nederland”, doelend op mensen die niet meer geloven dat de overheid er ook voor hen is.
Grinwis zegt dat zijn partij uitkijkt naar het voeren van oppositie na „de tropenjaren in de coalitie”. De ChristenUnie zat sinds 2017 twee keer in een coalitie met VVD, CDA en D66.