Warmste zomer ooit in Noordpoolgebied
De zomer van 2023 gaat in het Noordpoolgebied de boeken in als warmste zomer ooit gemeten, met bosbranden en smeltende gletsjers tot gevolg. Dat blijkt uit een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Het Noordpoolgebied blijft twee keer zo snel opwarmen als de rest van de aarde door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zo stellen de onderzoekers. Volgens nieuwe gegevens opgenomen in de jaarlijkse Arctic Report Card was de gemiddelde zomertemperatuur met 6,4 graden afgelopen zomer de hoogste ooit gemeten in het Noordpoolgebied.
Uit de gegevens blijkt ook dat sinds 1940 de gemiddelde jaartemperaturen met 0,25 graad per decennium zijn gestegen en de gemiddelde zomertemperaturen met 0,17 graad per decennium.
Als gevolg van de hitte smolt het hoogste punt van de ijskap van Groenland, Summit Station, voor de vijfde keer in het 34-jarige bestaan van het onderzoeksstation. Daarnaast smolt nog eens 158,7 miljard ton massa van de Groenlandse ijskap. Ook viel er in het noorden van Canada en het Canadese poolgebied minder regen dan normaal, met een extreem bosbrandseizoen tot gevolg.
De omvang van het zee-ijs bleef afnemen, met afgelopen 17 september als laagste ooit gemeten. Ook stelt het rapport dat het Noordpoolgebied vergroent. De hogere temperaturen, meer neerslag en smeltende permafrost leiden er namelijk toe dat struiken en bomen grasland en toendra’s overnemen. Die vergroening zou de klimaatverandering kunnen versnellen, omdat er grote hoeveelheden kooldioxide die waren opgeslagen in de permafrost vrijkomen.