VNG: geld voor gezondheid ongebruikt terug in rijkskas
Geld van de Rijksoverheid waarmee de gemeenten plannen hadden moeten en willen uitvoeren voor een betere gezondheid van hun burgers, dreigt terug te vloeien naar de Staat. Dat vreest althans de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het kan volgens de organisatie namelijk niet op tijd worden uitgegeven en de gemeenten mogen het niet langer bewaren.
Het gaat om fondsen voor plannen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin is afgesproken om de zorg betaalbaar te houden voor iedereen, onder meer door preventie. Daardoor kan de vraag naar zorg dalen en zijn we uiteindelijk niet zo duur uit. De VNG geeft valpreventie voor senioren en bestrijding van overgewicht bij kinderen als voorbeelden van gemeentelijke initiatieven.
Het gezondheidsministerie heeft de middelen voor gemeenten voor het nu lopende jaar (150 miljoen in totaal) nota bene pas in september verstrekt, klaagt de VNG. Het heeft het „ondanks ons klemmende verzoek niet mogelijk gemaakt om deze gelden mee te nemen naar 2024”. Gemeenten waren veelal al begonnen met het nemen van maatregelen en hebben die soms ook maar voorgeschoten uit de eigen kas. Ook al wordt er nog het een en ander verrekend, dan nog zullen er tientallen miljoenen teruggaan naar de Rijksoverheid, schat de VNG.
„Het is voor ons onbegrijpelijk dat er zo star met de regels wordt omgegaan”, aldus Cathelijne Dortmans, voorzitter van de commissie Zorg Jeugd en Onderwijs van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). „Het Rijk en de andere IZA-partijen verwachten veel van gemeenten. Deze inzet is cruciaal.”
De VNG roept de minister van Financiën op om „de starheid te laten varen en de voortgang van het IZA niet langer te vertragen”.