Opiniecommentaar

Poetin blij met westerse verdeeldheid

De Russische president Poetin heeft aangekondigd nog een termijn president te willen zijn. Hij hoopt te oogsten waar hij jarenlang aan heeft gewerkt: Oekraïne bij zijn rijk voegen en als bijvangst genieten van de verdeeldheid in het Westen. Die hoop is niet ongegrond.

Hoofdredactie
12 December 2023 08:20
Poetin, beeld AFP, Mikhail Klimentyev
Poetin, beeld AFP, Mikhail Klimentyev

Zeker, de strijd om Oekraïne heeft langer geduurd dan Poetin dacht. Hij meende met een korte, felle strijd Kyiv op de knieën te krijgen. Maar na bijna twee jaar moet hij constateren dat dit is mislukt. Ondanks het verlies van tienduizenden mensenlevens, zeker ook aan Russische zijde, is hij weinig kilometers opgeschoten. De moed en gevechtskracht van Oekraïne hebben hem –en de wereld– verbaasd.

Kyiv hield tegen aller verwachting stand. Dat kon mede dankzij de steun van veel landen, vooral van Amerika en de NAVO. Maar juist daar lijkt nu verandering in te komen. Tot genoegen van Poetin, die dat vorige week in een toespraak ook stevig onderstreepte. Bovendien vertelde hij dat de Russische oorlogsindustrie beter draait dan ooit te voren en met decreten worden tienduizenden soldaten gemobiliseerd.

Er lijkt een keerpunt in de strijd te komen, waarbij Moskou garen spint. Oekraïne heeft het zwaar. Het najaarsoffensief dat een doorbraak had moeten brengen, is vastgelopen. Nu de winter aanstaande is, staan de gevechten op een laag pitje. Daarnaast heeft de burgerbevolking te lijden van energietekorten, vooral ontstaan door Russische aanvallen op energiecentrales.

Militair gezien is echter nog zorgwekkender dat de steun aan Oekraïne bij andere landen afbrokkelt. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat bevriende landen intern en onderling verdeeld zijn. Meestal is dat niet omdat men zich afkeert van Kyiv, maar vooral vanwege binnenlandse problemen. In de VS hebben Republikeinen een steunpakket geblokkeerd om daarmee president Biden te dwingen meer te doen aan bewaking van de eigen grenzen. In de EU ligt de Hongaarse president Orbán, die goede maatjes met Poetin is, dwars om zelf subsidies binnen te halen. Met als resultaat dat er geen geld en materiaal voor Kyiv beschikbaar komen.

Het water staat Oekraïne aan de lippen. President Zelensky is vanwege de hoge nood een charmeoffensief begonnen. Hij bezocht Argentinië en had daar een kort gesprek met Orbán die er ook was. Dinsdag bezoekt hij Washington in de hoop daar de plooien glad te strijken.

Of de bezoeken wat uithalen? Niemand die nu het antwoord weet. Maar de signalen zijn niet gunstig. Zowel in Amerika als in Europa zijn er mensen die vinden dat zij niet betrokken moeten blijven bij een mogelijk uitzichtloze strijd tussen Moskou en Kyiv. Zij koesteren de gedachte dat dit ver van hun bed is. Experts denken daar echter anders over. Vorige week zei oud-legercommandant Mart de Kruif dat wanneer Rusland erin slaagt Oekraïne te veroveren het Westen moet vrezen voor de eigen veiligheid. Dat geeft veel te denken. Rusland onder Poetin is een agressieve natie.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer