Fabrikant veevoer wellicht voor rechter
Het Productschap Diervoeder (PDV) overweegt veevoerfabrikant Eurofeed uit het Zuid-Hollandse Ottoland voor de rechter te slepen wegens „ernstige nalatigheid.” Het bedrijf heeft een flinke partij grasbrok met vermoedelijk te veel dioxine in de handel gebracht.
De certificaten van de voederfabrikant zijn inmiddels opgeschort, zo liet het productschap dinsdag weten. Op basis van onderzoek bij het Zuid-Hollandse bedrijf vindt het schap dat er sprake is van nalatigheid. Mogelijke juridische stappen worden nu bekeken.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vorige week uit voorzorg een partij van bijna 3,7 miljoen kilo veevoer voor melkkoeien (grasbrok) laten blokkeren. Het vermoeden bestaat dat het voer, dat van Eurofeed afkomstig was, te veel van het kankerverwekkende gif dioxine bevat.
De Tweede Kamer wacht een nieuwe brief van het kabinet af, voor hij besluit over een nieuw debat over de veevoersector. Hierin zal minister Veerman van Landbouw reageren op de oproep van de transportsector de controle op het veevoertransport op te voeren.
De fractie van GroenLinks wil opnieuw met de ministers Donner van Justitie en Veerman overleggen over de vermeende misstanden in de veevoersector. Kamerlid Vos (GroenLinks) diende daarom dinsdag een verzoek in om het debat te heropenen. Zij kreeg steun van SP en D66. De kamerleden besloten het antwoord van de minister af te wachten alvorens een datum te prikken.
De Tweede Kamer debatteerde vorige week ruim vijf uur met de bewindslieden over milieucriminaliteit in de veevoerbranche. Dinsdag werd bekend dat Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een brief aan Veerman heeft aangedrongen op betere controle op het vervoer van veevoer. Veevoeder wordt „regelmatig” in vuile containers en laadbakken vervoerd en dat vormt een „risico voor de voedselveiligheid”, stelt de vervoersorganisatie.
GroenLinks vindt net als PvdA en SP dat de zaak een parlementaire enquête waard is. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Kamer inmiddels toegezegd dat de Algemene Inspectiedienst (AID) de veevoersector „verscherpt” in de gaten zal houden.