Opinieweerwoord
Durf je nee te zeggen?

Hoe kun je weerstand bieden aan de verleiding om met de wereld mee te doen?

Ds. G.R. Procee
beeld RD
beeld RD

Wij leven in tijden waarin zij die de Heere willen vrezen, gedwongen worden om keuzes te maken. De wereld en het moderne levensgevoel dringen zich steeds verder op. Was het voorheen nog mogelijk om bescherming te zoeken in aantallen en in gevestigde instanties of kerkgemeenschappen, nu wordt dat hoe langer hoe moeilijker. Jonge mensen slagen voor hun eindexamen in het reformatorisch onderwijs en gaan verder studeren. Dan komen ze onherroepelijk in aanraking met het moderne levensgevoel. Dat vraagt om keuzes.

Er wordt op jonge mensen druk uitgeoefend om verkeerde keuzes te maken, keuzes die hen in ellende storten. De druk om pornografie te bekijken is groot. De druk om buiten het huwelijk seksuele omgang te hebben wordt opgevoerd. Velen kijken naar films waarin dit, evenals geweld, wordt verheerlijkt. Gezegd wordt dat iedereen dit doet. Waarom zou jij het dan niet doen? Dan wil je kunnen meedoen als anderen praten over wat ze op Netflix gezien hebben.

Ook de aandrang om te drinken, te roken en te gokken is sterk. Als je niet meedoet lig je eruit. Dat is druk die gepaard gaat met intimidatie.

Er is ook druk vanuit zogenaamd gezag. Dat is in sommige landen druk vanuit de overheid en dat houdt vervolging in. Er kan ook druk zijn van zogenaamde wetenschap die theorieën aanhangt die nooit bewezen zijn, maar wel lijnrecht tegen Gods Woord ingaan. Het is een vals gezag. Want uiteindelijk is Gods Woord het enige gezag.

Het gebeurde in de jaren 30 in Korea dat de schoolkinderen moesten buigen voor de Japanse afgod de zon. Velen deden het om aan vervolging te ontkomen. Maar Ahn Kim, een lerares op een christelijke school, weigerde dit. Terwijl anderen neerbogen, bleef zij rechtop staan. Ze had de moed om nee te zeggen. Ze werd gearresteerd maar door Gods genade kon ze ontsnappen.

Het gebeurde in 1938 in het concentratiekamp Buchenwald dat een Duitse predikant, Paul Schneider, weigerde om Hitler te eren. Terwijl anderen hun muts afdeden en eer bewezen aan het Duitse hakenkruis, deed Schneider dat niet. Hij wilde alleen God eren. Het gevolg was dat hij zweepslagen kreeg, maar hij bleef trouw.

We kunnen ook denken aan de drie vrienden in Daniël 3. Ze weigerden te buigen voor het beeld dat Nebukadnezar had opgericht. Ze bleven trouw en getuigden dat zij alleen de Heere God wilden dienen en voor Hem alleen wilden neerbuigen. Ze getuigden dat de Heere machtig was om hen te redden uit de vurige oven, maar ze zeiden ook dat, als de Heere hen niet zou redden, zij nog steeds niet zouden neerbuigen voor dat beeld. Dat was het wonder van het geloof.

Hoe kan een mens zulke verleidingen weerstaan? Om aan de druk te kunnen ontkomen, dienen we stevig geoefend te zijn in het Woord van God. Dan is het niet alleen nodig om Gods Woord te kennen, maar juist ook de werking van Gods Geest in het hart. Want uiteindelijk zal Gods Geest het hart vullen met liefde tot de Heere. Dat geeft kracht om alleen te staan wanneer dat nodig is. Dan dringt de liefde van Christus om Hem gehoorzaam te zijn. De Heere wil Zijn Geest geven aan hen die Hem daarom bidden.

Dan alleen ontvangt een mens kracht om niet met de meerderheid mee te doen in het kwaad. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een enkel woord is genoeg en dat is het woord ”nee”. We zullen moeten leren om nee te zeggen tegen vele zaken die ons opgedrongen worden. God is trouw en Hij leert een mens die zwak is in zichzelf nee te zeggen. Durft u, durf jij nee te zeggen? Zo wordt een mens zalig. Want „een iegelijk dan, die Mij belijden zal voor de mensen, die zal Ik ook belijden voor Mijn vader, Die in de hemelen is” (Mattheüs 10:32).

De auteur is emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Weerwoord gaat in op vragen die in deze tijd op christenen afkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Weerwoord

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer