Binnenland

Discussie over te lage heuvel Hedwigepolder: wie betaalt ophogen?

De Zeeuwse gedeputeerde Arno Vael heeft vrijdag in een commissievergadering een aanvaring gehad met meerdere Statenfracties over de 400.000 euro die moet worden uitgetrokken om de Panoramaheuvel in de voormalige Hedwigepolder op de juiste hoogte te brengen. Onder meer SGP en D66 vinden dat de rekening bij Rijkswaterstaat moet worden gelegd, omdat die voor het begeleiden van de scheepvaart een radartoren op de heuvel wil bouwen.

ANP
1 December 2023 15:55

Vael (BBB) had voorgesteld om voor het verhogen van de Panoramaheuvel een beroep te doen op het geld dat beschikbaar is via het Natuurpakket Westerschelde. In die pot zit 163 miljoen euro voor natuurontwikkeling.

Afgelopen zomer was aan het licht gekomen dat de Panoramaheuvel ongeveer 10 meter lager is dan de bedoeling. Dat kwam vooral doordat het aangevoerde materiaal veel meer was ingezakt dan de aannemer had verwacht. De heuvel had ongeveer 30 meter hoog moeten worden om een uitkijktoren met horeca en een radarinstallatie voor de scheepvaart te kunnen inrichten. Daarvoor dient de radartoren op 63 meter boven NAP te komen.

Vael zei dat door grond van elders aan te voeren de heuvel op de gewenste hoogte van 30 meter kan worden gebracht. Dat kost ongeveer 400.000 euro. „Dat is niet heel veel geld als je weet dat er 163 miljoen euro beschikbaar is via het Natuurpakket Westerschelde”, aldus de gedeputeerde.

SGP-Statenlid Harold van de Velde zei dat de provincie bij het realiseren van dat natuurpakket waarschijnlijk nog te maken krijgt met andere risicovolle zaken en dat Zeeland daarom voorzichtig moet omspringen met het beschikbare geld. Onder meer D66 en VVD vinden dat het de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat is dat de radartoren op de juiste hoogte komt, en niet van de provincie. Vael vroeg de Statenfracties om vertrouwen en beloofde zich in te zetten om tot een goede oplossing te komen.

De Hedwigepolder was in 1907 ingepolderd en werd vooral voor de landbouw gebruikt. Vorig jaar oktober stroomde voor het eerst water uit de Westerschelde het gebied van de Hedwigepolder en aangrenzende Prosperpolder binnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer