Adyen op kop in vlakke AEX, Marel stijgt na mogelijk bod
Adyen was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Het betaalbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van zakenbank Goldman Sachs. Daarin werd het koersdoel voor het aandeel flink verhoogd en het koopadvies gehandhaafd. Het aandeel steeg 1,6 procent.
Op de lokale Amsterdamse markt maakte Marel een koerssprong van dik 20 procent. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines liet weten een ongevraagd en niet-bindend overnamevoorstel te hebben ontvangen. Het bedrijf gaf verder geen details over de mogelijke koper en de hoogte van het bod. Ook is het niet zeker dat het voorstel tot een daadwerkelijk bod op het bedrijf zal leiden. Wel stelt Marel dat grootaandeelhouder Eyrir Invest, die bijna een kwart van de aandelen bezit, een mogelijk officieel bod zal aanvaarden.
De beurshandel verliep verder opnieuw zeer rustig. De belangrijke Amerikaanse beurzen waren donderdag gesloten vanwege Thanksgiving en zijn op Black Friday slechts een halve dag open. Op die dag doen vooral veel Amerikanen inkopen voor de feestdagen en proberen retailers ze met kortingsacties naar hun winkels te lokken. Ook in Europa stunten steeds meer bedrijven rond Black Friday met hun prijzen.
De AEX noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 762,35 punten. De MidKap klom een fractie tot 854,16 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden tot 0,3 procent. Parijs bleef ongewijzigd.
Naast Adyen stond ABN AMRO in de kopgroep van de AEX, met een winst van 1 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een min van 1,5 procent.
HAL steeg 3,6 procent na een handelsbericht. De beleggingsmaatschappij liet daarbij weten van plan te zijn het hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. HAL waarschuwt dat het daarmee ook in Nederland winstbelasting moet gaan betalen. Ook geldt voor aandeelhouders een dividendbelasting van 15 procent. HAL kondigde ook het vertrek van bestuursvoorzitter Mel Groot aan. Jaap van Wiechen wordt zijn opvolger.
De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0904 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 76,58 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 81,51 dollar per vat.