Huizenprijzen weer in de lift; aantal verkopen stijgt ook
Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdag.
Volgens beide instanties stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich weer te herstellen.
Vergeleken met oktober vorig jaar wisselden koopwoningen nog wel voor een lager bedrag van eigenaar. Maar de daling op jaarbasis van 2,3 procent is minder sterk dan in voorgaande maanden.
Woningverkopers vonden vaker een koper. Het Kadaster maakt bekend dat vorige maand 15.705 woningen werden verkocht, 6 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar ligt het aantal woningverkopen nog wel 6 procent lager dan in dezelfde periode van 2022.
Halverwege vorig jaar begonnen de huizenprijzen te dalen, na jaren waarin huizen in hoog tempo duurder werden. Dat had voor een groot deel te maken met de ontwikkeling van de rentes. Jarenlang daalden de leenkosten, dus ook voor hypotheken, waardoor woningzoekers meer konden betalen voor een woning. Maar om de hoge inflatie tegen te gaan, begonnen centrale banken vorig jaar de rentes te verhogen, waardoor ook hypotheken snel duurder werden.
Eind oktober signaleerde de Hypotheekshop dat de woningmarkt die schok van stijgende rentes te boven is gekomen. Het moederbedrijf van deze hypotheekadviseur sprak van een stijging van de huizenprijzen in oktober op jaarbasis. Het verschil is dat het CBS de koopbedragen pas meet op het moment dat die door een notaris zijn verwerkt, terwijl veel andere organisaties de huizenprijzen vaststellen op het moment van tekenen van het contract.
De huizenprijzen waren het laagst in juni 2013. Vergeleken met die maand zijn koopwoningen nu 92 procent duurder.
Nu wordt de woningprijs vooral bepaald door vraag en aanbod, locatie en omvang. Maar de invloed die klimaatrisico’s hierop hebben, zal in de toekomst flink toenemen, voorziet Calcasa. De marktonderzoeker onderzocht wat de mogelijke waardevermindering zou kunnen zijn indien natuurrampen worden meegenomen in de prijzen.
Zeeniveau
In Nederland staan ongeveer 8,2 miljoen woningen met een totale waarde van zo’n 3,3 biljoen euro. Toezichthouder AFM waarschuwde eerder deze maand al over de risico’s door klimaatverandering en gaf aan dat deze moeten worden meegenomen in de prijzen van huizen.
Aangezien een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt en er veel rivieren stromen, is er risico op overstromingen. Daarnaast stijgt de zeespiegel door klimaatverandering. Iets meer dan de helft van de Nederlandse woningen loopt volgens Calcasa momenteel een risico op overstroming. De waarde van deze groep woningen bedraagt bijna 1,7 biljoen euro.
Naast de kans op overstromingen neemt ook het risico op wateroverlast door hevige buien toe, wat kan leiden tot schade aan woningen. Iets meer dan 3 miljoen woningen lopen een risico op wateroverlast. Deze woningen hebben momenteel een totale woningwaarde van ruim 1,2 biljoen euro.
Rotterdam
In Amsterdam kan het mogelijke waardeverlies van woningen door klimaatrisico’s oplopen tot bijna 22 miljard euro en in Rotterdam tot ruim 10 miljard euro. In Den Haag zou de woningwaarde met bijna 8,5 miljard euro kunnen dalen op het moment dat klimaatrisico’s worden meegerekend. Utrecht is nog gevoeliger voor klimaatrisico’s dan Rotterdam en Den Haag. De totale woningwaarde zou daar kunnen dalen met ruim 11 miljard euro.