Terreurverdachten blijven vastzitten
Alle twaalf vermeende leden van de zogeheten Hofstadgroep, verdacht van moslimterreur, blijven voorlopig drie maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag besloten.
Volgens de rechtbank, bestaande uit Haagse rechters, zijn er voldoende ernstige bezwaren tegen de twaalf mannen. Ze worden verdacht van (betrokkenheid bij) het beramen van moorden en aanslagen op de kamerleden Hirsi Ali en Wilders en op burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb van Amsterdam.
Twee van de twaalf, Jason W. en Ismail A., worden ook aangeklaagd voor poging tot moord op leden van een arrestatieteam. Ook vermoedt het openbaar ministerie dat sommige extremisten betrokken zijn bij de voorbereiding van de moord op Theo van Gogh.
De aanklagers mr. J. Plooy en mr. A. van Dam gaven maandag aan nog niet met „vol bewijs” te kunnen komen. Onderzoek naar onder meer computerdocumenten is nog in volle gang. Bij diverse verdachten zijn documenten gevonden waarin wordt opgeroepen tot het doden van onder anderen Hirsi Ali.
Sommige advocaten menen dat het bewijs tegen sommige leden van de Hofstadgroep „flinterdun” is. Hun cliënten zouden zijn opgepakt omdat ze wel eens kwamen bij Mohammed B., die wordt verdacht van de moord op Van Gogh.
Het OM, dat overigens afstand neemt van de benaming Hofstadgroep, zegt belangrijke aanwijzingen te hebben dat een aantal extremisten deel uitmaakt van een terroristische organisatie. Diverse namen van verdachten prijken op een giftenlijst voor de vrouw van Samir A. Deze jongeman zit vast voor het beramen van aanslagen op onder meer Schiphol. Verschillende verdachten hadden elkaars telefoonnummer. Ook kwamen vermeende leden van de Hofstadgroep naar extremistische bijeenkomsten in het huis van Mohammed B. Daar zou onder meer wraak zijn gezworen tegen Hirsi Ali.
Dat er extremistische lectuur of bandjes bij verdachten zijn gevonden, wil nog niet zeggen dat deze mensen strafbaar zijn, betoogde de verdediging. „In de moskee zal Hirsi Ali vaak zijn vervloekt. Dat is de vrijheid van meningsuiting. Als dat strafbaar zou zijn, kunnen we heel Amsterdam-West in één keer wel oprollen”, betoogde advocaat Nooitgedagt, raadsman van Mohamed Fami B.
Enkele verdachten ontkenden nadrukkelijk deel uit te maken van een terroristische organisatie. „Het beramen van aanslagen is mij totaal vreemd”, zei de 23-jarige Nadir A., die over de vloer kwam bij Mohammed B. „Mijn leven is kapotgemaakt. Ik sta bekend als terrorist. Ik kan me nergens meer laten zien.”
Aan het eind van de dag ging de rechtbank in de fout. De behandeling van de zaak tegen Jermaine W., die toen hij opgepakt was nog 17 jaar was, zou achter gesloten deuren plaatsvinden. Doordat een microfoon in een perskamer elders in het gebouw openstond, kon een handvol journalisten een belangrijk deel van die zaak toch volgen. Toen de rechtbank na ongeveer een kwartier werd ingeseind door een bode, ontstak Jermaine W. in woede. „Ze kunnen me zomaar afluisteren. Dit is schandalig”, riep hij.
Jermaine W. is de broer van Jason W. In de bakkerij waar Jermaine W. werkte, is een geschreven briefje gevonden waarin een plan voor de moord op Hirsi Ali zou staan. Hoewel het handschrift van dat briefje niet overeenkomt met het handschrift van Jermaine W., kan de jongeman wel degelijk in dat complot hebben gezeten, betoogde aanklager Plooy.
Het OM wil dat de zaak tegen Jermaine W. ook inhoudelijk wordt behandeld. De rechtbank beslist daar later over. De zaak tegen de twaalf verdachten gaat begin mei verder.